Kanapka z pasztetem po wietnamsku

Kanapka z pasztetem po wietnamsku

Kanapka Banh mi, które można kupić w wietnamskich barach i w foodruckach to francuska bagietka z azjatycką zawartością. Sycąca, pyszna i egzotyczna – łatwo zastąpi tradycyjne kanapki.

 

Bedą nam potrzebne (na 2 kanapki):

bagietka przekrojona na pół

pasztet – 125 g na 2 porcje

ogórek pokrojony w długie paseczki

surówka z marchewki z rzodkwią po wietnamsku

kolendra i dymka do posypania

 

Sos:

łyżka majonezu

łyżeczka sosu chili np. sriracha

łyżka soku z limonki

 

Przygotowanie:

Przekrój bułkę wzdłuż. Wymieszaj składniki sosu i posmaruj wnętrze bagietki, by kanapka nie była sucha. Posmaruj kanapkę grubą warstwą pasztetu. Dołóż dużo warzyw – ogórka i marchewki. Posyp zieleniną.

kanapka

Taka kanapka jest pyszna. Można ją podawać z jeszcze innymi dodatkami – im więcej tym lepiej. Polecam dodać jeszcze  tofu czy ulubione mięso np. pierś z kurczaka


Related Posts

Słodko-kwaśna historia – recenzja

Słodko-kwaśna historia – recenzja

Przed przeprowadzką miałam blisko na bazar Bakalarska, więc często jadłam tam śniadania. Zwykle wietnamską bagietkę albo zupę ze ślimaków. Czasami kupowałam tam sobie lunch do pracy np. naleśniki ryżowe banh cuon czy kleik ryżowy z wózeczka. Częściej banh cuon, bo pani od kleiku przegina z […]

Kanapka ze smażoną białą kiełbasą i szpinakiem

Kanapka ze smażoną białą kiełbasą i szpinakiem

Nigdy nie byłam fanką białej kiełbasy, uważałam, że jest zbyt tłusta i nie dość doprawiona. To zmieniło się, gdy odkryłam, że można wyjąć ją z osłonki i podsmażyć. Wtedy cały tłuszcz zostaje na patelni, a my mamy dobrej jakości mięso, które możemy sobie dowolnie doprawić. […]