Surówka z marchewki z rzodkwią po wietnamsku

Surówka z marchewki z rzodkwią po wietnamsku

Taka surówko-marynata jest idealnym dodatkiem do kanapek, ale też do dań obiadowych. Pomysł wywodzi się z Wietnamu, ale będzie pasował do każdego dania. Pokocha ją każdy wielbiciel lekko pikantnych surówek.

 

Składniki:

(na 1 słoik, ale warto przygotować od razu więcej, bo dobrze się przechowuje)

ćwierć małej białej rzodkwi

1 marchewka

łyżka pasty chilli lub 1 papryczka chilli

 

Zalewa:

50 ml octu ryżowego

1 łyżka cukru

150 ml gorącej wody

1 łyżka soli

kilka ziaren kolendry

azjatycki dodatek (np liść kafiru, albo trochę kolendry, albo 1 łodyga trawy cytrynowej)

 

Przygotowanie:

Obraną marchewkę i rzodkiew kroimy w długie, cienkie paski. Jeśli korzystamy z papryczki, to kroimy ją drobno.

Mieszamy wodę, ocet, chilli, cukier, ziarna kolendry, sól i dodatek.

Zalewamy warzywa zalewą i przekładamy do słoika.

marchewka zalewa

Czekamy godzinę aż smaki się przegryzą.

W lodówce można spokojnie przechowywać taką marchewkę przez 10 dni.


Related Posts

Słodko-kwaśna historia – recenzja

Słodko-kwaśna historia – recenzja

Przed przeprowadzką miałam blisko na bazar Bakalarska, więc często jadłam tam śniadania. Zwykle wietnamską bagietkę albo zupę ze ślimaków. Czasami kupowałam tam sobie lunch do pracy np. naleśniki ryżowe banh cuon czy kleik ryżowy z wózeczka. Częściej banh cuon, bo pani od kleiku przegina z […]

Kanapka z pasztetem po wietnamsku

Kanapka z pasztetem po wietnamsku

Kanapka Banh mi, które można kupić w wietnamskich barach i w foodruckach to francuska bagietka z azjatycką zawartością. Sycąca, pyszna i egzotyczna – łatwo zastąpi tradycyjne kanapki.   Bedą nam potrzebne (na 2 kanapki): bagietka przekrojona na pół pasztet – 125 g na 2 porcje […]