Kanapka z pasztetem po wietnamsku

Kanapka z pasztetem po wietnamsku

Kanapka Banh mi, które można kupić w wietnamskich barach i w foodruckach to francuska bagietka z azjatycką zawartością. Sycąca, pyszna i egzotyczna – łatwo zastąpi tradycyjne kanapki.
 
Bedą nam potrzebne (na 2 kanapki):
bagietka przekrojona na pół
pasztet – 125 g na 2 porcje
ogórek pokrojony w długie paseczki
surówka z marchewki z rzodkwią po wietnamsku
kolendra i dymka do posypania
 
Sos:
łyżka majonezu
łyżeczka sosu chili np. sriracha
łyżka soku z limonki
 
Przygotowanie:
Przekrój bułkę wzdłuż. Wymieszaj składniki sosu i posmaruj wnętrze bagietki, by kanapka nie była sucha. Posmaruj kanapkę grubą warstwą pasztetu. Dołóż dużo warzyw – ogórka i marchewki. Posyp zieleniną.
kanapka
Taka kanapka jest pyszna. Można ją podawać z jeszcze innymi dodatkami – im więcej tym lepiej. Polecam dodać jeszcze  tofu czy ulubione mięso np. pierś z kurczaka


Related Posts

Mus z wątróbki z wiśniami alla żydowski kawior

Mus z wątróbki z wiśniami alla żydowski kawior

Moją ulubioną śniadaniową pastą do chleba jest mus z wątróbki. Klasyczna wersja z kuchni żydowskiej to drobno posiekana wątróbka, którą wcześniej smażyliśmy z cebulką, podawana z posiekanym jajkiem i buraczkami. Jest coś atawistycznego w krwawych czerwonych buraczkach podawanych jako dodatek do mięsa, ale ja wolę dodawać wiśnie i miksować wątróbkę. Wtedy ma lepszą konsystencję i nie trzeba tak dokładnie czyścić surowych […]

Najlepsze sycące kanapki – top 10 przepisów

Najlepsze sycące kanapki – top 10 przepisów

Bez kanapek nie ma śniadania, ani kolacji.
Jeśli znudziły Wam się zwykłe kanapki z serem i szukacie bardziej egzotycznych inspiracji, to zobaczcie moje zestawienie najlepszych kanapek.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *