Zupa szczawiowa – smak wiosny

Zupa szczawiowa – smak wiosny

Jakiś czas temu zaczęłam bawić się sama ze sobą w smaki sezonowe. Zrobiłam sobie tabelkę z roślinami typowymi dla danej pory roku i staram się w ciągu tych kilku miesięcy  zjeść wszystkie sezonowe pyszności. Wiosenna tabela zawiera oczywiście szczaw i zupę szczawiową, bo to prawdziwy smak wiosny. Taką zupę robiła moja babcia ze szczawiu uzbieranego na działce. Zbieranie samemu jest jednak dość uciążliwe, bo jestem kiepska z botaniki i muszę próbować każdego listka, żeby sprawdzić czy to na pewno szczaw, a nie np. babka lancetowata. Najprościej jest kupić szczaw na bazarze. Mają go zwykle starsze panie, w plastikowych siatkach. Jest to też wygodniejsze, bo babcie mają już odmierzoną porcję dokładnie na duży garnek szczawiu – ok 200-300 g lub cała plastikowa siatka. Szczaw przypomina szpinak – wydaje nam się, że mamy porcję dla pułku wojska, ale po ugotowaniu pozostaje mała garstka. Ważne jest, żeby dokładnie umyć szczaw, bo zwykle jest cały w piachu.

 

Składniki:
200 -300 g szczawiu – dokładnie umytego i odsączonego
cebula drobno posiekana

2 ząbki czosnku przetartego przez praskę
2 litry bulionu
2 łyżki masła
świeżo zmielony pieprz

śmietana do dekoracji (opcjonalnie)
jajko na twardo na każdą osobę

 

Przepis na zupę szczawiową

Na patelni podgrzej masło, cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj szczaw, podsmaż i zalej rosołem. Gotuj 10 min. Odcedź połowę szczawiu, a resztę zmiksuj na zupę krem, dodając dużo pieprzu. Na każdy talerz wlej zupę, dodaj trochę nie zmiksowanych liści szczawiu, śmietanę (jeśli jej używasz) i 2 połówki jajka.

Zupa szczawiowa


Related Posts

Zupa owocowa z makaronem – smak lata

Zupa owocowa z makaronem – smak lata

Bardzo już tęsknie za latem i za jego smakami. Typowy letni obiad to zupa owocowa, a na drugie ziemniaki z sadzonym jajkiem. W marcu raczej się tym nie najemy i nie zrobi nam się po tym ciepło, ale za to będziemy mogli powspominać letnie smaki […]

Akademia Kulinarna GoCook  i przepis na najlepszą zupę minestrone

Akademia Kulinarna GoCook  i przepis na najlepszą zupę minestrone

Uwielbiam warsztaty kulinarne. Na szczęście jest coraz więcej szkół gotowania, które je organizują. W zeszłym tygodniu odwiedziłam GoCook, czyli studio kulinarne na Wirażowej w Warszawie. To niesamowita okolica gdzie magiczne domki jednorodzinne stoją ramię w ramię z wielkimi hotelami obsługującymi lotnisko Okęcie, małymi jeziorkami, biurowcami […]