Zupa z pesto z arbuzem i melonem

Zupa z pesto z arbuzem i melonem

Inspiracją do tego dania jest zimowa prowansalska zupa z pesto, czyli soupe au pistou, oraz książka włoskiego szefa kuchni  Carlo Craco „Na początku był arbuz z solą. Podróż do centrum smaku”.  Zupę wolę zmiksowaną jako zupę krem, a żeby bardziej pasowała do pięknego lata, podaję ją z arbuzem i melonem. Smaku dopełniają słone pesto i serek.

 

Składniki

na zupę:

cebula, obrana i zeszklona na patelni

pomidor, sparzony wrzątkiem i obrany za skórki

marchewka pokrojona w talarki

3 ziemniaki, obrane i pokrojone na kawałki

mała cukinia pokrojona na kawałki

garść białej fasoli namoczonej przez noc

500 g  fasolki szparagowej

2 litry wody

szczypta soli i tymianku

2 łyżki pesto

 

na szaszłyki arbuzowe:

opakowanie Apetiny z zielonymi oliwkami i czosnkiem

mały kawałek arbuza

patyczki do szaszłyków

sól

 

na melona z szynką:

mały kawałek melona

kilka plasterków szynki parmeńskiej

 

Przygotowanie:

Składniki na zupę gotujemy przez godzinę, aż fasola będzie miękka. Miksujemy na zupę krem. Gdyby była zbyt gęsta, dodajemy wody.

Arbuza solimy, kroimy na małe kawałki i nawlekamy na patyczki do szaszłyków, przekładając go ząbkami marynowanego czosnku i oliwkami z opakowania Apetiny.

Melona kroimy na kawałki i każdy kawałek zawijamy plasterkiem szynki parmeńskiej.

Gorącą zupę wlewamy na talerz i dekorujemy serem Apetina, odrobiną pesto i odrobiną oliwy z opakowania Apetiny. Na talerzu układamy  szaszłyki z arbuza, tak żeby nie były zanurzone w zupie.

Podajemy z melonem z szynką.

 

apetina

 

 

 


Related Posts

Zupa z marakui, wanilii i białej czekolady

Zupa z marakui, wanilii i białej czekolady

To kolejny przepis inspirowany “Francuską Nigellą”, czyli  Trish Deseine, autorką przewodnika “Paryskie Smaki” i drinkiem Pornstar Martini, który jest nieziemską mieszanką marakuii wanilii. Zupkę robi się w 2 minuty, ale trzeba uważać, żeby nie przedawkować, bo marakuja i jej przepyszne jadalne pestki jest kwaskowata i […]

Krem z buraków i soczewicy wg. przepisu Agaty Wojdy

Krem z buraków i soczewicy wg. przepisu Agaty Wojdy

A może zupa krem z buraków? Najlepszymi warsztatami na jakich byłam w grudniu (a byłam na 10 różnych), były warsztaty z Agatą Wojdą  i niemieckimi winami. Wszystko było pyszne, ale jedno danie na pewno zagości częściej na moim stole, bo jest  zdrowe i łatwe do […]



  • Oooooch! Zupa pesto! Nie wyobrażam sobie jej w połączeniu z arbuzem, ale spróbuję go czymś godnie zastąpić! Zabieram się za gotowanie po pracy:)


Bitnami