Zupa z marakui, wanilii i białej czekolady

Zupa z marakui, wanilii i białej czekolady

To kolejny przepis inspirowany “Francuską Nigellą”, czyli  Trish Deseine, autorką przewodnika “Paryskie Smaki” i drinkiem Pornstar Martini, który jest nieziemską mieszanką marakuii wanilii.

Zupkę robi się w 2 minuty, ale trzeba uważać, żeby nie przedawkować, bo marakuja i jej przepyszne jadalne pestki jest kwaskowata i nie czujemy, jak właśnie zjadłyśmy pół tabliczki czekolady. Pamiętaj, że te proporcje to na 2 porcje, dla 2 osób. Chyba że tak jak jak zjesz obie na raz, sam czy sama i będzie Ci potem słabo. Marakuja najczęściej dostępna jest w Biedrze i na bazarach. Jest też pyszna jako “cytrynka” do herbaty, więc warto się z nią zaprzyjaźnić.

 

Składniki:

puszka mleka kokosowego

2 świeże marakuje

pół tabliczki białej czekolady dobrej jakości

łyżeczka esencji waniliowej

100 g ugotowanego ryżu (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy z czekoladą połamaną na kawałki aż czekolada się rozpuści. Nie gotujemy. Marakuje kroimy na połówki i wygrzebujemy łyżką miąższ. Dodajemy do zupy razem w wanilią.

Opcja:

Jeśli chcemy, żeby była bardziej sycąca dodajemy ugotowany ryż. Podajemy ciepłą.

marakuja

 

 


Related Posts

Zupa z pesto z arbuzem i melonem

Zupa z pesto z arbuzem i melonem

Inspiracją do tego dania jest zimowa prowansalska zupa z pesto, czyli soupe au pistou, oraz książka włoskiego szefa kuchni  Carlo Craco „Na początku był arbuz z solą. Podróż do centrum smaku”.  Zupę wolę zmiksowaną jako zupę krem, a żeby bardziej pasowała do pięknego lata, podaję ją […]

Krem z buraków i soczewicy wg. przepisu Agaty Wojdy

Krem z buraków i soczewicy wg. przepisu Agaty Wojdy

A może zupa krem z buraków? Najlepszymi warsztatami na jakich byłam w grudniu (a byłam na 10 różnych), były warsztaty z Agatą Wojdą  i niemieckimi winami. Wszystko było pyszne, ale jedno danie na pewno zagości częściej na moim stole, bo jest  zdrowe i łatwe do […]



  • niecodzienny pomysł na słodką zupę, super 🙂

  • musi byc pyszna

  • Ta zupa musi być pyszna! Jadłam ostatnio w jednej z warszawskich knajp zupę z białą czekoladą, ale na bazie pora 😉 Wszystko wskazuje na t że będę jeść czekoladowe zupy coraz częściej.

  • Nie lubię zbytnio słodkich zup, ale pewnie z dodatkiem kaszy jaglanej zamiast ryżu bym chętnie zjadła 🙂


Bitnami