Zielone ciasto ze szpinakiem, olejem rzepakowym i wiśniami

Zielone ciasto ze szpinakiem, olejem rzepakowym i wiśniami

O tej porze roku ciągnie nas do zielonego jedzenia. Najpierw jest irlandzkie święto św. Patryka z zielonym piwem, potem pierwszy dzień wiosny, następnie Wielkanoc, a potem mamy ochotę na zdrowe, zielone rzeczy. Dlaczego by więc nie zrobić sobie zielonego ciasta? Niezwykle popularny jest teraz leśny mech, czyli taka zielona wersja kopca kreta, którą dekoruje się czerwonymi pestkami granatu. Takie ciasto oznacza jednak sprzątanie całej kuchni, bo się kruszy. Dlatego dziś będzie zielona wersja ciasta drożdżowego. Zwykle używam suszonych drożdży, bo nie trzeba przygotowywać zaczynu, ani dodawać proszku do pieczenia. Owoce na tym cieście zabezpieczają ciasto drożdżowe przed zbyt szybkim wysychaniem i pięknie wyglądają.

Kolejnym sekretem tego wielkanocnego ciasta jest użycie oleju zamiast masła. Dzięki temu ciasto będzie dłużej świeże,  będzie wilgotniejsze i będą je mogli jeść wszyscy domownicy – nawet alergicy.  To dlatego w mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego.

 

Składniki:

 

2,5 szklanki mąki (przesianej)

opakowanie suszonych drożdży

szczypta soli
pół szklanki cukru

szklanka mleka
pół opakowania mrożonego szpinaku (rozmrożonego)
pół szklanki oleju rzepakowego

2 jajka
skórka starta z cytryny

sok z cytryny

2 garście mrożonych wiśni do dekoracji

Dlatego dziś będzie zielona wersja ciasta drożdżowego.

Jak przygotować zielone ciasto ze szpinakiem i wiśniami?

 

Wystarczy dokładnie wymieszać suche składniki (mąkę, drożdże, sól i cukier). W dużej misce miksujemy mokre, czyli mleko, szpinak, olej, jajka, skórkę i sok z cytryny. Następnie łączymy suche z mokrymi i zagniatamy gęste ciasto – takie jak na ciasto drożdżowe. Jest przy tym sporo pracy, ale obiecuje, że będzie warto.

Przekładamy ciasto do formy, w której będziemy je piec. Pamiętaj, że takie ciasto urośnie 2-3 krotnie, więc forma musi być duża. Następnie odstawiam ciasto na godzinę w ciepłe miejsce (przykrywam ściereczką). Kiedy urośnie wysypuję na wierzch mrożone wiśnie i piekę 40 minut w 180 stopniach (góra-dół, średnia półka).

 

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Przepis na najlepsze pączki wg. babci Aleksandry Karkowskiej

Przepis na najlepsze pączki wg. babci Aleksandry Karkowskiej

Nigdy wcześniej nie robiłam sama pączków, bo większość przepisów jest na 40 sztuk, gdyż tylko przy tej ilości opłaca się czekać na wyrośnięcie ciasta i grzać cały gar oleju (plus tyle wychodzi z kilograma mąki). Ja nawet w Tłusty Czwartek nie jestem w stanie zjeść […]

Ciasto kukurydziane z wiśniami i migdałami

Ciasto kukurydziane z wiśniami i migdałami

Ciasto kukurydziane? Tak – z mąki kukurydzianej, którą kupisz w każdym sklepie ekologicznym. Uwielbiam ciasta gdzie jest trochę zwykłej mąki pszennej i trochę jakiegoś zdrowszego dodatku. Jednak nie ma to jak gluten, ale nie musi być go tak dużo jak w tradycyjnym cieście. Bardzo dobre […]



1 thought on “Zielone ciasto ze szpinakiem, olejem rzepakowym i wiśniami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


FreshMail.pl
 

FreshMail.pl
 
Bitnami