“Ziarno”-recenzja

“Ziarno”-recenzja

Przepisy z “Ziarna” poznałam na warsztatach w Akademii Kulinarnej Whirlpool, które promowały książkę w maju, ale dopiero teraz zapoznałam się z całością.

Dominika Wójciak, to zwyciężczyni III edycji MasterChefa i blogerka. Jest autorką nie tylko przepisów, ale też pięknych zdjęć do tej książki. 

ziarno3

Jej kulinarna filozofia jest mocno patchworkowa, korzystająca z wielu egzotycznych smaków i tradycji (od szarych klusek do arabskiej mejandy) i z wielu inspiracji (od podróży do kuchni Ottolenghiego), a jej książki przekazują nam klucz do jej kuchni i życia.

W “Ziarnie”pisze o inteligentnym łączeniu warzyw oraz ziaren, od swojskiego siemienia lnianego i kaszy  do po bardziej egzotycznych jak czarny ryż czy basmati.

Pierwsze wrażenie z przejrzenia książki, to jej jesienno-zimowa kolorystyka, większość przepisów tez jest jesienna np. sałatka z brukselką, owsianka z gorącymi śliwkami, wykorzystanie w przepisach dyni, kasztanów czy czerwonej pomarańczy, czyli składników, za którymi tęsknię już wiele miesięcy.

ziarno2

Tak jak zimą jest przyjemnie oglądać i czytać historie, które dzieją się w lecie, tak ostatnie upały sprawiają, że z radością przeniosłam się do tego świata o ciemnych nasyconych barwach.

ziarno

Książka jest też bardzo pouczająca, zwraca uwagę na odpowiednie przygotowanie ziaren, tak  by pozbyć się kwasu fitowego i uczynić je łatwiejszym do strawienia. Zawiera praktyczny indeks, żeby nie przegapić przepisów na dodatki i sosy, które podawane są przy jakimś konkretnym daniu a mogą nam służyć w innych kombinacjach. Fajne jest też to, że wiele przepisów można dowolnie modyfikować, gdy zmieniają się sezonowe owoce zamieniając szparagi na bób czy cukinie, gdy szparagów już nie ma

„Ziarno” jest też piękne graficznie, co docenić można szczególnie w letnie upały.

 
[nokaut-offers-box url=’p:/ksiazki/ziarno-dominika-wojciak-9788376427058.html’ classes=”big”]

Ziarno
Autorka: Dominika Wójciak
Wydawnictwo: Wydawnictwo Pascal
Data premiery: 2016
Okładka: twarda


Related Posts

“Sirocco”- recenzja

“Sirocco”- recenzja

Jedną z najgorętszych premier kulinarnych tego miesiąca było “Sirocco” Sabriny Ghayour . Sabrina stała się znana, kiedy jej klub kolacyjny i pierwsza książka “Persiana” odniosły wielki sukces w Wielkiej Brytanii. Jej kuchnię wyróżnia połączenie smaków i składników kuchni bliskowschodniej z podejściem charakterystycznym dla kuchni brytyjskiej, czyli […]

“Słodkie sekrety” – recenzja

“Słodkie sekrety” – recenzja

W zeszłym tygodniu byłam na premierze książki Weroniki Madejskiej o bezglutenowych, roślinnych deserach, które mogą być sekretem każdego alergika. To druga książka młodziutkiej autorki, pięknie wydana przez Septem. Weronika Madejska od 12 roku życia jest na diecie bezglutenowej. Przekuła celiakię na hobby. Na blogu www.natchniona.pl […]