Wiosenne leczo z boczniakami i kalarepą

Wiosenne leczo z boczniakami i kalarepą

Latem żywię się głównie leczo, więc postanowiłam zrobić wiosenną wersję z produktów dostępnych o wiosną. Coś ciepłego, pożywnego, ale też lekkiego, co przygotuje nas do wiosennego oczyszczania. Robi się bardzo szybko, bo boczniaki, kalarepa i cukinia szybko się duszą.

Wiosenne leczo z boczniakami i kalarepą

Składniki:

2 cebule, obrane i pokrojone

masło klarowane do podsmażenia

papryka, oczyszczona i pokrojona na kawałki

pół kilo boczniaków, umytych i pokrojonych na kawałki

kalarepa, obrana i pokrojona

cukinia,  obrana i pokrojona

po pół łyżeczki zmielonego pieprzu, papryki i tymianku

łyżeczka pasty chili

małe opakowanie passaty pomidorowej

koperek do dekoracji

 

Jak przygotować wiosenne leczo z boczniakami i kalarepą?

Cebulę podsmażyć, kiedy się zeszklą dodać paprykę i boczniaki. Po kilk minutach dodać kalarepę i cukinię, oraz przyprawu. Dusić do miękkości, a potem dodać opakowanie passaty, wymieszać i odstawić na kilka minut. Podawać posypane koperkiem.

 

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Najlepszy żurek na zakwasie z oliwkami

Najlepszy żurek na zakwasie z oliwkami

To będzie idealny przepis na Wielkanoc, ale jest tak pyszny, że warto jadać go przez cały rok. Tak jak na wigilię je się barszcz czerwony, czyli codzienną zupą, ale w wersji na bogato, tak żur wielkanocny ma się nijak do codziennego białego barszczu. Przede wszystkim […]

Zupa grzybowa z topinamburem i suszonymi owocami

Zupa grzybowa z topinamburem i suszonymi owocami

Święta, święta i po świętach. Są jednak takie zimowe smaki, na które sezon nie kończy się tak szybko. Osobiście mogłabym jeść wszystkie wigilijne dania przez cały rok codziennie, ale szczególnie lubię zupę grzybową. Zwłaszcza z topinamburem i szuszonymi owocami. Co roku jesienią staram się pójść […]