“Uczta dla dwojga” – recenzja

“Uczta dla dwojga” – recenzja

Jeśli zastanawiacie się, co jeść w ciąży, żeby do organizmu dziecka trafiało to co najlepsze, to dwie mamy, świeżo upieczona Katarzyna Błażejewska-Stuhr i mama 3 dzieci: Monika Mrozowska  napisały dla Was przewodnik i przepisownik.

Ich zdaniem można jeść wszystko, ale uważając na proporcje i nie jedząc za dwoje. Przecież wiele kobiet tyje w ciąży i własnie wtedy zaczyna się dla nich równia pochyła. A nie musi przecież tak być. Dlatego książka zawiera też zestaw ćwiczeń, żeby wzmocnić dno miednicy, plecy i kręgosłup, ale przede wszystkim, żeby nie utyć.

Dieta przyszłej mamy ma być zdrowa. Jemy często, nawet co 2 godziny, żeby uniknąć mdłości. Unikamy produktów wysokiego ryzyka jak sushi, tatar czy sery pleśniowe.

Jeść warto kasze, zupy i strączki, ale przepisy nie muszą być nudne. Obok klasyków typu jaglanka z warzywami, mamy też dania przyprawione curry, nori czy sosem teriyaki.

Najlepsze, że przepisy są smakowite, więc przyszła mama nie musi gotować osobnego obiadu dla siebie i drugiego dla reszty rodziny. Każdy chętnie zje chłodnik w szklance, risotto z parmezanem i chrupkimi ziarnami, makaron z sosem dyniowym, czy egzotyczną czakalakę.

Wszystko to jest doprawione smakowitymi zdjęciami pięknych autorek. Aż chce się samemu mieć brzuszek.

dla-dwojga

Uczta dla dwojga. Zdrowa dieta dla mamy i dziecka

Autorki: Katarzyna Błażejewska-Stuhr, Monika Mrozowska

Wydawnictwo: Zwierciadło

Data premiery: 2016

Ilość stron: 230

Okładka: miękka


Related Posts

“Sirocco”- recenzja

“Sirocco”- recenzja

Jedną z najgorętszych premier kulinarnych tego miesiąca było “Sirocco” Sabriny Ghayour . Sabrina stała się znana, kiedy jej klub kolacyjny i pierwsza książka “Persiana” odniosły wielki sukces w Wielkiej Brytanii. Jej kuchnię wyróżnia połączenie smaków i składników kuchni bliskowschodniej z podejściem charakterystycznym dla kuchni brytyjskiej, czyli […]

“Słodkie sekrety” – recenzja

“Słodkie sekrety” – recenzja

W zeszłym tygodniu byłam na premierze książki Weroniki Madejskiej o bezglutenowych, roślinnych deserach, które mogą być sekretem każdego alergika. To druga książka młodziutkiej autorki, pięknie wydana przez Septem. Weronika Madejska od 12 roku życia jest na diecie bezglutenowej. Przekuła celiakię na hobby. Na blogu www.natchniona.pl […]