Tzatziki chrzanowe

Tzatziki chrzanowe

Jeśli nie czytaliście jeszcze „Kuchni Greckiej” George’a Calombarisa, to koniecznie przeczytajcie moją recenzję.  Calombaris pokazuje, że tradycyjne greckie przepisy nie są wykute w skale. Możemy je dostosować do okazji i dań, z którymi je podajemy. Tzatziki może być chrzanowe, marchewkowe, a nawet buraczkowe. Jaki sos będzie lepszy do wielkanocnych mięs niż  chrzanowy sos tzatziki?

 

Składniki:

duże opakowanie jogurtu greckiego lub bałkańskiego (400g)

2 czubate łyżeczki kupnego chrzanu ze słoika

ząbek czosnku przetarty przez praskę

sok i skórka starta z połowy cytryny

10 listków mięty

pęczek koperku

pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

duży ogórek szklarniowy – obrany

szczypta soli

 

Jak przygotować chrzanowy sos tzatziki?

Jogurt wymieszać z chrzanem, cytryną, posiekannymi drobno miętą i koperkiem, pieprzem. Ogórek przekroić na pół i wygrzebać łyżką pestki. Potem zetrzeć go na tarce i posolić. Odsączyć i dodać do jogurtu z przyprawami. Podawać schłodzone w lodówce.

Tzatziki chrzanowe


Related Posts

Młode cukinie panierowane z marchewkowym tzatziki i sosem pomidorowym

Młode cukinie panierowane z marchewkowym tzatziki i sosem pomidorowym

Jesień da się lubić. Widać to zwłaszcza na stoiskach z warzywami, gdzie owoce lata lsnią wszystkimi barwami. Najbardziej smakują mi teraz cukinie, zwłaszcza te małe, młode i koniecznie panierowane. Są pyszne i w piekarniku robią się dosłownie chwilkę. Absolutnym letnim hitem była zawsze cukinia panierowana […]

Ćwikła czarny bez z chrzanem

Ćwikła czarny bez z chrzanem

Czarny bez to smak lata. Jest też bardzo zdrowy, ale trzeba go ugotować, bo na surowo ma działanie przeczyszczające. Za to mus reguluje trawienie i pomaga przy przeziębieniach. Idealna sprawa na Wielkanoc, ale też na co dzień jako dodatek do mięs. Chrzan z czarnym bzem […]