Twarożek z botwinką i rzodkiewką

Twarożek z botwinką i rzodkiewką

Ten twarożek to taka wytrawna pascha z sezonowymi warzywami – rzodkiewkami, botwinką i koperkiem.

Kolejna wspaniała rzecz, którą można zrobić z botwinki na wiosnę. Ma piękny wzór odciśnięty przez gazę w czasie odsączania. Przygotowuje się go poprzedniego dnia, więc na śniadanie wystarczy wyjąć z lodówki i pokroić pieczywo, jeśli będziemy jeść ten twarożek z chlebem.

Jest też wersja twarożku na słodko (przepis tutaj).

 

Składniki:

 

pół kilo twarogu mielonego (np. twarogu na sernik)

100 g fety

pół opakowania serka mascarpone ok. 125 g

pół pęczka botwinki drobno pokrojonej

garść umytego i posiekanego szpinaku

pęczek drobno posiekanego koperku

pęczek rzodkiewek startych na tarce

pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

szczypta soli

łyżka oliwy z oliwek

gaza opatrunkowa z apteki (pół metra), może być też muślin, sitko lub durszlak

John Gunther

Przepis na twarożek z botwinką i rzodkiewką

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Sitko lub durszlak wykładamy gazą. Wylewamy na nie masę i zostawiamy w lodówce na noc, żeby nadmiar wody odsączył się do garnka znajdującego się pod sitkiem i żeby twarożek nabrał kształtu.

Twarożek z botwinką i rzodkiewką

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Frittata z botwinką i szpinakiem

Frittata z botwinką i szpinakiem

Botwinka to kolejny wiosenny przebój. Ma malutkie młode buraczki, które smakują każdemu, nawet jeśli nie jest fanem zwykłych buraków, oraz chrupiące liście i łodyżki.  I oczywiście piękny różowy kolor. Botwinka zwykle trafia do chłodnika, albo do wpisu na blogu, gdzie tłumaczy się czym się różni […]

Chłodnik z botwinki z wędzonymi śliwkami

Chłodnik z botwinki z wędzonymi śliwkami

Lato to czas na chłodnik. Najlepsza jest klasyczna wersja z botwinką, ogórkiem i koperkiem. Niecodziennym dodatkiem do niego może być wędzona śliwka. Mam ją zawsze w domu, bo to mój ulubiony dodatek do paschy i słodkich twarożkowych deserów. Robiąc chłodnik możemy podgotować buraczki, ale dużo […]