Tuńczyk pod pierzynką

Tuńczyk pod pierzynką

Jeśli czytasz mojego bloga, to wiesz, że uwielbiam wschodnie sałatki np. mimoza czy winegret.

Absolutną klasyką jest śledzik pod pierzynką warzywną, który dziś będzie w lżejszej, tuńczykowej wersji. Najlepiej przygotować ją ze świeżych warzyw, ale jeśli musimy coś szybko ugotować, bo grozi nam śmierć głodowa, to można się wspomóc gotowymi opakowaniami buraków i marchewki.

 

Składniki:

4 duże ugotowane ziemniaki

2 czerwone cebule obrane, posiekane i posolone

puszka tuńczyka dobrej jakości

opakowanie gotowej gotowanej marchewki albo 3 duże marchewki ugotowane, obrane i pokrojone w kostkę

opakowanie gotowych tartych buraków np. krajanka buraczkowa (odsączone)

majonez Winiary wymieszany pół na pół z małym opakowaniem jogurtu naturalnego

świeżo mielony pieprz

 

Jest to klasyczna sałatka warstwowa. Dobrze wygląda podawana w dużej szklanej salaterce lub w osobnych porcjach jak na zdjęciu, które możemy przygotować używając specjalnych foremek . Pierwsza warstwa to ziemniaki. Na nie kładziemy cebulę. Na to idzie warstwa jogurtu z majonezem, pieprz i tuńczyk. Kolejna warstwa to marchewka i potem buraki, przykryte resztą jogurtu i popieprzone.

tuńczyk pod pierzynką

 

 

 


Related Posts

Pomidorowa sałatka panzanella z tuńczykiem

Pomidorowa sałatka panzanella z tuńczykiem

Jakiś czas temu dostałam opakowanie greckich sucharków. Są twarde jak podeszwa, ale namoczone i podawane z pomidorami są przepyszne. Wtedy postanowiłam, że zrobię z nich panzanellę, kiedy tylko zacznie się sezon pomidory malinowe. Oczywiście zwykłe sucharki lub grzanki też dadzą radę, bo szkoda sobie odmawiać […]

Nicejska kanapka z tuńczykiem

Nicejska kanapka z tuńczykiem

Do zrobienia tej kanapki zainspirowała mnie „My New Roots. Inspirujące przepisy kuchni roślinnej na każdą porę roku”. Oczywiście Sarah Britton nie bierze tuńczyka czy innych trupów do ust, więc “tuńczyk” był pewnie zrobiony ze słonecznika. Ja póki co jeszcze jem tuńczyka, chociaż po lekturze kryminału […]