Tuńczyk pod pierzynką

Tuńczyk pod pierzynką

Jeśli czytasz mojego bloga, to wiesz, że uwielbiam wschodnie sałatki np. mimoza czy winegret.

Absolutną klasyką jest śledzik pod pierzynką warzywną, który dziś będzie w lżejszej, tuńczykowej wersji. Najlepiej przygotować ją ze świeżych warzyw, ale jeśli musimy coś szybko ugotować, bo grozi nam śmierć głodowa, to można się wspomóc gotowymi opakowaniami buraków i marchewki.

 

Składniki:

4 duże ugotowane ziemniaki

2 czerwone cebule obrane, posiekane i posolone

puszka tuńczyka dobrej jakości

opakowanie gotowej gotowanej marchewki albo 3 duże marchewki ugotowane, obrane i pokrojone w kostkę

opakowanie gotowych tartych buraków np. krajanka buraczkowa (odsączone)

majonez Winiary wymieszany pół na pół z małym opakowaniem jogurtu naturalnego

świeżo mielony pieprz

 

Jest to klasyczna sałatka warstwowa. Dobrze wygląda podawana w dużej szklanej salaterce lub w osobnych porcjach jak na zdjęciu, które możemy przygotować używając specjalnych foremek . Pierwsza warstwa to ziemniaki. Na nie kładziemy cebulę. Na to idzie warstwa jogurtu z majonezem, pieprz i tuńczyk. Kolejna warstwa to marchewka i potem buraki, przykryte resztą jogurtu i popieprzone.

tuńczyk pod pierzynką

 

 

 


Related Posts

Pomidorowa sałatka panzanella z tuńczykiem

Pomidorowa sałatka panzanella z tuńczykiem

Jakiś czas temu dostałam opakowanie greckich sucharków. Są twarde jak podeszwa, ale namoczone i podawane z pomidorami są przepyszne. Wtedy postanowiłam, że zrobię z nich panzanellę, kiedy tylko zacznie się sezon pomidory malinowe. Oczywiście zwykłe sucharki lub grzanki też dadzą radę, bo szkoda sobie odmawiać […]

Sałatka warstwowa z makrelą

Sałatka warstwowa z makrelą

Uwielbiam warstwowce. Ponieważ staram się jeść więcej ryb, które średnio lubię, dziś będzie coś z makrelą. Ile można jeść tuńczyka z puszki czy mimozę? Sałatkę warstwową najlepiej podawać w szklanym naczyniu, żeby goście docenili jej urodę. Można przygotować jedną dużą miskę albo indywidualne porcje dla […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami