Tort kanapkowy z tuńczykiem i sardynkami

Tort kanapkowy z tuńczykiem i sardynkami

Dziś kolejny deser dla osób, dla których najlepszym deserem jest śledź. Jeśli potrzebne jest coś na specjalne okazje – urodziny czy wystawne świąteczne śniadanie, to najlepiej sprawdzi się smörgåstårta, czyli prawie szwedzki tort kanapkowy z tuńczykiem i sardynkami. Mogłabym go jeść codziennie i robi się go całkiem szybko

Przepis na tort kanapkowy

Składniki na tort kanapkowy dla 2 osób:

opakowanie chleba pumpernikiel (6 kromek)

warstwa tuńczykowa:
2 jajka ugotowane na twardo i obrane
puszka tuńczyka w oliwie (dobrej jakości)
pół cebuli – pokrojona drobno i oprószona szczyptą soli
6 czarnych oliwek ze słoika
łyżka kaparów ze słoika
sok z połowy cytryny
świeżo zmielony pieprz
pół pęczka koperku

warstwa sardynkowa:
puszka sardynek razem z olejem (lub inne rybki z puszki)
2 jajka ugotowane na twardo i obrane
pół cebuli – pokrojona drobno i oprószona szczyptą soli
2 łyżki jogurtu greckiego
pół pęczka koperku

krem do tortu:
opakowanie 100 g serka twarogowego (typu Almette) – u mnie ziołowy

dekoracja:
100 g wędzonego łososia w plastrach
ogórek umyty i pokrojony na cienkie plasterki
łyżka kawioru lub krewetek (opcjonalnie)
kilka czarnych oliwek
ćwierć pomarańczy lub cytryny pokrojone na cząstki

Przepis na tort kanapkowy z tuńczykiem i sardynkami

Przygotowujemy pasty z tuńczyka i sardynek miksując wszystkie składniki (osobno tuńczykowe i sardynowe) i przekładając do 2 osobnych miseczek.

Na talerzu, na którym będzie podawany tort układamy pierwszą kromkę pumpernikla. Smarujemy grubą warstwą pasty tuńczykowej i układamy kilka plasterków ogórka. Przekładamy kolejną kromką, którą smarujemy pastą sardynkową i znowu kilkoma plastrami ogórka. Kontynuujemy aż do ostatniej kromki pumpernikla. Dociskamy torcik, żeby nadmiar pasty wypłynął na krawędzie.

Przepis na tort kanapkowy

Następnie smarujemy torcik ze wszystkich stron pozostałą pastą rybną i twarożkiem ziołowym. Dekorujemy łososiem (przykrywając rogi i wszystkie miejsca gdzie spod twarożku widać jeszcze chleb), plastrami ogórka, ćwiartką pomarańczy, oliwkami i kawiorem (jeśli mamy).
Podajemy od razu, ale spokojnie możemy go przechowywać w lodówce do kolejnego dnia.

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Kanapki z pastą z krewetkami

Kanapki z pastą z krewetkami

Jakiś czas temu byłam na warsztatach kuchni szwedzkiej Scandinavian Love Fika w Electrolux Taste Center, które poprowadził szef kuchni Ambasady Szwecji w Polsce Michał Godyń. Oprócz raków najbardziej smakowały mi kanapki z krewetkami zimnowodnymi. Po tych warsztatach zaczęłam robić sobie własną wersję z trochę mniej […]

Tosca – szwedzkie ciasto z migdałami i rabarbarem

Tosca – szwedzkie ciasto z migdałami i rabarbarem

Jest wiele dań deserów, których nazwa pochodzi od imienia jakiejś pięknej kobiety np. Piękna Helena, Pawłowa czy właśnie Tosca. Tosca była śpiewaczką i rewolucjonistką z opery Pucciniego, a ciasto Tosca to ucierane maślane ciasto z kwaśnymi owocami i migdałową chrupiącą warstwą na górze. To typowy […]




Bitnami