Topinambur zapiekany z serem

Topinambur zapiekany z serem

Uwielbiam topinambur, ale nie lubię go kupować, bo zwykle jest drogi i nie lubię go obierać, bo ma nieregularne kształty i obieraczka wysiada. Jeśli chodzi o pierwsze ale, to podobno rośnie sam, więc posadzę go sobie na działce. Jeśli chodzi o obieranie, to zawsze gotuje go w mundurkach, nawet jeśli trafi potem do piekarnika. Taka zapiekanka jest pyszna z odrobiną anchois, ale jeśli nie lubisz, to nie musisz. Topinambur doskonale wpływa na nasze jelita, bo zawiera probiotyczna inulinę. Jedzenie topinamburu to też dobry test, żeby sprawdzić w jakiej kondycji jest nasz brzuszek. Jeśli nasza flora jelitowa niedomaga może nas po nim boleć brzuszek. Dużo łatwiejszy do strawienia jest topinambur kiszony (zobacz przepis).

 

Składniki na 2 osoby:

pół kilo topinambura wyszorowanego szczotką i podgotowanego 5 minut w wodzie bez obierania

szalotka lub mała cebula pokrojona w krążki

100 ml śmietany

pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

ząbek czosnku przetarty przez praskę

100 g żółtego sera startego na tarce

kilka filecików anchois (opcjonalnie)

 

Jak przygotować topinambur zapiekany z serem?

Topinambur kroimy na cienkie plasterki. Mieszamy z szalotką w naczyniu do zapiekania. Dodajemy anchois, jeśli lubimy. Śmietanę łączymy z pieprzem i czosnkiem.

Pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach, żeby ser się stopił, a topinambur zrobił chrupiący.

Przepis naopinambur zapiekany z serem

 

Lubisz moje  wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!

 


Related Posts

Sałatka ziemniaczana z cukinią i śliwką węgierką

Sałatka ziemniaczana z cukinią i śliwką węgierką

Robiliście kiedyś sałatkę ze śliwką węgierką? Jesień to przecież czas, kiedy śliwki węgierki dodajemy do wszystkiego -od ciast do przetworów. Są takie piękne – żółte w środku, z welwetową skórką, lekko wydłużone – typowo polskie. Dlatego dziś będzie sałatka ziemniaczana właśnie ze śliwką. Jest tak […]

Kiszony topinambur

Kiszony topinambur

Topinambur to jedno z tych warzyw typu pasternak, które najpierw było powszechnie dostępne. Potem okazało się, że bez sensu je uprawiać skoro pasternak ma mniej substancji odżywczych niż pietruszka, a topinambur gorzej się obiera niż ziemniak. Następnie oba zostały ponownie odkryte na biobazarach i teraz […]




Bitnami