Topinambur zapiekany z serem

Topinambur zapiekany z serem

Uwielbiam topinambur, ale nie lubię go kupować, bo zwykle jest drogi i nie lubię go obierać, bo ma nieregularne kształty i obieraczka wysiada. Jeśli chodzi o pierwsze ale, to podobno rośnie sam, więc posadzę go sobie na działce. Jeśli chodzi o obieranie, to zawsze gotuje go w mundurkach, nawet jeśli trafi potem do piekarnika. Taka zapiekanka jest pyszna z odrobiną anchois, ale jeśli nie lubisz, to nie musisz. Topinambur doskonale wpływa na nasze jelita, bo zawiera probiotyczna inulinę. Jedzenie topinamburu to też dobry test, żeby sprawdzić w jakiej kondycji jest nasz brzuszek. Jeśli nasza flora jelitowa niedomaga może nas po nim boleć brzuszek. Dużo łatwiejszy do strawienia jest topinambur kiszony (zobacz przepis).

 

Składniki na 2 osoby:

pół kilo topinambura wyszorowanego szczotką i podgotowanego 5 minut w wodzie bez obierania

szalotka lub mała cebula pokrojona w krążki

100 ml śmietany

pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

ząbek czosnku przetarty przez praskę

100 g żółtego sera startego na tarce

kilka filecików anchois (opcjonalnie)

 

Jak przygotować topinambur zapiekany z serem?

Topinambur kroimy na cienkie plasterki. Mieszamy z szalotką w naczyniu do zapiekania. Dodajemy anchois, jeśli lubimy. Śmietanę łączymy z pieprzem i czosnkiem.

Pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach, żeby ser się stopił, a topinambur zrobił chrupiący.

Przepis naopinambur zapiekany z serem

 

Lubisz moje  wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!

 


Related Posts

Surówka z topinamburem i rzodkiewką w stylu kimchi

Surówka z topinamburem i rzodkiewką w stylu kimchi

Od jakiegoś czasu jestem działkowym hodowcą topinamburu. To jedne z najprostszych warzyw do posadzenia na działce. Rośnie samo. Ma 2 metry wysokości, więc żadne chwasty mu nie groźne. Jeśli się raz posadzi, to nie trzeba pamiętać o ponowieniu upraw, bo z kawałków, które przeoczyliśmy przy […]

Zupa grzybowa z topinamburem i suszonymi owocami

Zupa grzybowa z topinamburem i suszonymi owocami

Święta, święta i po świętach. Są jednak takie zimowe smaki, na które sezon nie kończy się tak szybko. Osobiście mogłabym jeść wszystkie wigilijne dania przez cały rok codziennie, ale szczególnie lubię zupę grzybową. Zwłaszcza z topinamburem i szuszonymi owocami. Co roku jesienią staram się pójść […]