Tarta z boćwiną, mozzarellą i kwiatami cukinii

Tarta z boćwiną, mozzarellą i kwiatami cukinii

Nie jestem zbyt zapalonym działkowcem, ale jest jeden plon, którego sobie nie odpuszczę. Kwiaty cukinii nadziewane serem to moje ulubione letnie jedzenie. Zjadam też działkowe kwiaty dyni. Są równie pyszne a mniej doceniane. Zwykle po prostu nadziewam je czymś i smażę obtoczone w jajku, bo nie chcę czekać. Kiedy nasycę pierwszy głód zdarza mi się upichcić coś bardziej skomplikowanego. Np. tartę! Na działce rośnie mi też boćwina, czyli burak liściowy, ale spokojnie można zastąpić ją botwinką. Obie nadają tej tarcie delikatny różowy kolor. Pycha!

Tarta z boćwiną, mozzarellą i kwiatami cukinii

Składniki:

na ciasto:

250 g mąki

200 g zimnego masła

okrągła foremka do tarty posmarowana masłem i posypana mąką

 

na nadzienie:

10 kwiatów cukinii (mogą być też kwiaty dyni) – umytych i wysuszonych

świeże listki bazylii – 10 do nadziewania kwiatów i 10 do dekoracji już po upieczeniu

200 g mozzarelli w kuleczkach (lub większy ser pokrojony na małe kawałki)

pęczek boćwiny/mangoldu – liści buraka liściowego wraz z łodyżkami (może być też botwinka) – drobno posiekany

duża cebula posiekana w piórka

małe opakowanie śmietany

duże opakowanie jogurtu greckiego

3 jajka

2 ząbki czosnku przetarte przez praskę

po pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, suszonego tymianku i słodkiej papryki

 

pestki dyni do dekoracji

Tarta z boćwiną, mozzarellą i kwiatami cukinii

Przepis na tartę z boćwiną i kwiatami cukinii

 

Masło ucieramy z mąką. Gotowe kruche ciasto wkładamy do zamrażarki na pół godziny. Po schłodzeniu ścieramy na tarce na formę do tarty i ugniatamy palcami, żeby nie było przerw w cieście.

Pieczemy samo ciasto 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. W tym czasie mieszamy na gładką masę jogurt, śmietanę, czosnek i przyprawy. Mozzarellę dzielimy na 2 części – połowa pójdzie do nadziewania cukinii a 2 połowa do nadzienia tarty. Każdy kwiat cukini nadziewamy listkiem bazylii i kawałkiem mozzarelli. Wyjmujemy tartę z piekarnika i układamy na niej posiekaną boćwinę i cebulę. Na tej warstwie układamy nadziewane kwiaty cukinii (kwiatami na zewnątrz okręgu) i drugą połowę mozzarelli. Na środek wlewamy masę jajeczno-jogurtową tak, żeby nie przykryć kwiatów.

Pieczemy jeszcze 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni tak, żeby masa się ścięła, ser roztopił, ale kwiaty się nie przypaliły.

Po wyjęciu z piekarnika dekorujemy listkami bazylii, świeżo zmielonym pieprzem i pestkami dyni. Podajemy na ciepło.

Tarta z boćwiną, mozzarellą i kwiatami cukinii

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Kwiaty cukinii z fetą

Kwiaty cukinii z fetą

Jednym z uroków posiadania działki jest dostęp do produktów, które są dobre tylko gdy są naprawdę świeże i które są mocno sezonowe jak smardze czy kwiaty cukinii. Są też minusy np. pielenie i podatek gruntowy. Kwiaty cukinii można oczywiście kupić, żeby je czymś dobrym nadziać, […]

Kwiaty cukinii ze ślimakami

Kwiaty cukinii ze ślimakami

Jeśli smakowały Wam kwiaty cukinii z fetą, ale chcecie spróbować bardziej eleganckiej wersji, to mam dla Was przepis. Kwiaty cukinii rosną u mnie na działce, więc mam do nich łatwy dostęp. Ślimaki też mam na działce, ale są ze trzy i nigdy ich nie ma, […]



6 thoughts on “Tarta z boćwiną, mozzarellą i kwiatami cukinii”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami