Szyszki z ryżu z cynamonem

Szyszki z ryżu z cynamonem

Pamiętacie jak robiło się szyszki z ryżu? To smak dzieciństwa, który można kupić na każdym jarmarku i często w parkach. Jednak te kupne nie były robione z najlepszych składników. Różnica w smaku, gdy spróbujemy domowych szyszek jest powalająca. A wystarczy rozpuścić krówki z masłem. Nie trzeba nic umieć, żeby zrobić takie szyszki. Ryż dmuchany najłatwiej jest kupić w opakowaniu 50 g, więc więc będą potrzebne 2, pierwsze wsypujemy całe, a drugie stopniowo, żeby nie przesadzić z ryżem. Będzie potrzebne ¾ drugiego opakowania a resztę ryżu będzie można zjeść czekając aż szyszki zastygną.

 

Składniki na ok 10 kulek:


400 g miękkich krówek – wyjętych z papierków

100 g masła

pół łyżeczki cynamonu

80 g ryżu preparowanego/dmuchanego, czyli 2 paczki

Szyszki z ryżu

Przepis na szyszki z ryżu z cynamonem

 

W garnku rozpuszczamy masło z krówkami, kiedy się połączą dodajemy cynamon i mieszamy. Następnie wsypujemy ryż aż masa będzie gęsta. Zostawiamy na chwilę do przestygnięcia, żeby się nie oparzyć. Kiedy ryż będzie jeszcze ciepły, ale już będzie można go dotknąć ręką, formujemy kulki łyżką. Ryż może się kleić do ręki. Kulki odkładamy na talerz, żeby zastygły – wtedy przestaną się rozpadać. Takie kulki można spokojnie przechowywać przez kilka dni w chłodnym miejscu, więc nie trzeba zjeść wszystkich na raz.

 

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Galaretka warstwowa PRL-ka

Galaretka warstwowa PRL-ka

Jakiś czas temu byłam na stołówce Szpitala Banacha, gdzie w witrynie z deserami zobaczyłam galaretkę. Była w 2 wersjach. Dietetyczna, czyli bez śmietany dla pacjentów. I nie-dietetyczna z bita śmietaną i startą na tarce kostką czekolady. Taka nie dietetyczna wersja to był hit PRLowskich kawiarni. […]

Ryż z wołowiną po koreańsku

Ryż z wołowiną po koreańsku

Inspiracją dla dzisiejszego obiadu jest bibimbap  – jedna z najbardziej popularnych koreańskich potraw. Podstawą tego dania jest ryż. Powinna znaleźć się w nim także pikantna kiszonka i smażona wołowina, ale pozostałe składniki można dowolnie wymieniać. Ja lubię tofu i marchewkę po koreańsku, dlatego dodałam je […]



  • Jud

    Pamiętam, że to była jedna z największych atrakcji podczas wypadów do Zakopanego 😀


Bitnami