“Szybko, świeżo, prosto” – recenzja

“Szybko, świeżo, prosto” – recenzja

“Szybko, świeżo, prosto” była wydana w zeszłym roku, ale to wciąż jedna z moich ulubionych książek kucharskich, zwłaszcza. że jest pięknie wydana i minimalistyczna, a pod jej filozofia może podpisać się każdy.

Jakie ma być jedzenie zdaniem Donny Hay?
Ma być gotowe szybko i prosto, tak żeby bycie kapłanką domowego ogniska łatwo można było połączyć z pracą i życiem towarzyskim. Nie ma nic złego w korzystaniu z półproduktów np. warzyw w puszce i gotowego ciasta francuskiego, szybszych i sprytniejszy wersji dań np. risotto robionego w piekarniku, czy potraw typu zrób to sam (jak np. zdekonstruowane tiramisu czy sałatka caprese). O ile, oczywiście, są smaczne! Ma być świeżo, co oznacza sezonowe składniki i pomysłowe odświeżanie starych przepisów. Świeżość to też elegancja i estetyka podania, ale w prostocie. Bez tony ściereczek, słoików zamiast talerzy, wyszukanych naczyń i dekorowania stołu jak na Wigilię.
Donny Hay serwuje dużo dań z kurczakiem, uwielbia śmietanę kremówkę czy nowe wersje klasycznych potraw, które wszyscy lubią i oczywiście błyskawiczne desery, które robi się dosłownie w sekundę.

 

donna hay2
Co bym zjadła z tej książki?

Sprytnym pomysłem jest podawanie mięsa np. steków z plackami ziemniaczanymi – jeśli mamy gotowe placki można zrobić obiad w 2 minuty. Dobrze wyglądają odświeżone klasyczne sałatki np. cezara czy nicejska i błyskawiczny creme brulle. Ciekawy jest pieczony ratatouille i ciasta gallette, do których nie trzeba mieć formy.
Pomysły są tak proste i genialne, że naprawdę warto mieć tę książkę, żeby nauczyć się jak małym wysiłkiem można osiągnąć wspaniały efekt.

donna hay

[nokaut-offers-box url=’p:/ksiazki/szybko-swiezo-prosto-9788378855644.html’ classes=”big”]

Szybko, świeżo, prosto
Autor: Donna Hay
Wydawnictwo Albatros
Data premiery: 2015
Ilość stron: 208


Related Posts

“Sirocco”- recenzja

“Sirocco”- recenzja

Jedną z najgorętszych premier kulinarnych tego miesiąca było “Sirocco” Sabriny Ghayour . Sabrina stała się znana, kiedy jej klub kolacyjny i pierwsza książka “Persiana” odniosły wielki sukces w Wielkiej Brytanii. Jej kuchnię wyróżnia połączenie smaków i składników kuchni bliskowschodniej z podejściem charakterystycznym dla kuchni brytyjskiej, czyli […]

“Słodkie sekrety” – recenzja

“Słodkie sekrety” – recenzja

W zeszłym tygodniu byłam na premierze książki Weroniki Madejskiej o bezglutenowych, roślinnych deserach, które mogą być sekretem każdego alergika. To druga książka młodziutkiej autorki, pięknie wydana przez Septem. Weronika Madejska od 12 roku życia jest na diecie bezglutenowej. Przekuła celiakię na hobby. Na blogu www.natchniona.pl […]