Szaszłyki z cukinii i mozzarelli z szynką

Szaszłyki z cukinii i mozzarelli z szynką

Zaczyna się sezon na domówki. Jest zimno i mokro, więc bardziej opłaca się zaprosić znajomych na drinki i przekąski niż gdzieś jechać na miasto. Zwłaszcza, że wiele imprezowych przekąsek robi się dosłownie chwilę.
I nie mam tu na myśli paluszków i fingerfoodów, bo bardziej konkretne przekąski do zjedzenia nożem i widelcem też można wyczarować, gdy goście staną w drzwiach.
Na przykład szaszłyki z cukinii i mozzarelli. Można przygotować ich większą ilość i potem po prostu podgrzać w piekarniku. Jeśli nam coś zostanie po imprezie, to można je łatwo przerobić na szybki zestaw obiadowy. Na patelni podgrzewamy wtedy puszkę fasoli, dodajemy szaszłyk i kiedy będą ciepłe zjadamy cieszać się ciągnącym się serem, chrupiącymi warzywkami i słoną szynką.

Więcej imprezowych przepisów na Sylwestra i karnawał znajdziesz tutaj.

Szaszłyki z cukinii

Składniki na każdą porcję:

3 plasterki cukinii grubości 1 centymetra
3 plasterki mozzarelli grubości 1 centymetra, podobnej wielkości jak reszta składników
3 plasterki awokado
3 plasterki jabłka grubości 1 centymetra i podobnej wielkości jak reszta składników
długi patyczek do szaszłyków (lub kilka wykałaczek)

3 plasterki szynki np. szwarcwaldzkiej lub serrano
pikantny keczup do dekoracji (u mnie Ketchup Kotlin Z piekła rodem Extra Hot)

 

 

Przepis na szaszłyki z cukinii i mozzarelli z szynką

Na patyczek nawlekamy kawałek cukinii, sera, awokado i jabłka. Zostawiamy kawałeczek wystającego patyczka, żeby było za co złapać. Powtarzamy aż skończą się składniki lub miejsce na patyczku. Każdy szaszłyk owijamy szynką. Rozgrzewamy patelnię i smażymy kilka minut z każdej strony aż szynka się zarumieni a ser rozpuści. Przekaldamy na talerz i dekorujemy keczupem. Szynka jest słona a keczup pikantny więc nie potrzeba już więcej przypraw. Większą ilość można też  zapiec w piekarniku.

Szaszłyki z cukinii

#kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!

I LOVE KETCHUP


Related Posts

Młode cukinie panierowane z marchewkowym tzatziki i sosem pomidorowym

Młode cukinie panierowane z marchewkowym tzatziki i sosem pomidorowym

Jesień da się lubić. Widać to zwłaszcza na stoiskach z warzywami, gdzie owoce lata lsnią wszystkimi barwami. Najbardziej smakują mi teraz cukinie, zwłaszcza te małe, młode i koniecznie panierowane. Są pyszne i w piekarniku robią się dosłownie chwilkę. Absolutnym letnim hitem była zawsze cukinia panierowana […]

Cukinie z serem

Cukinie z serem

Dużo czytam, zwłaszcza książek, które mają coś wspólnego z gotowaniem. Najbardziej lubię gatunek mieszany, czyli opowieści o życiu autorek przetykane przepisami. Książki dzieją się zwykle w ciekawych, pięknych zakątkach Włoch czy Francji, więc to doskonały nieskomplikowany relaks. Dodatkowo można ugotować sobie coś z tej książki, […]



  • zlapinska

    wyglądają interesująco 🙂 Idealne na przyjęcie 🙂


Bitnami