Szaszłyki z ananasa i kurczaka z grilla

Szaszłyki z ananasa i kurczaka z grilla

Czy zaczęliście już sezon grillowy?

Pogoda raczej w kratkę, ale świeckiej tradycji musiało stać się zadość. Na pierwszy ogień poszły pikantne szaszłyki z ananasa, kurczaka i papryki. Ten przepis to klasyka, ale świetnie się sprawdza. Jest pikantny, ale ananas łagodzi ostry smak papryczek, kolorowy i odświeżający, bo owoce są słodkie i soczyste.

 

Składniki:

pół kilo piersi z kurczaka pokrojone w grubą kostkę

4 plasterki ananasa obrane i pokrojone na kawałki

3 papryki pokrojone na ćwiartki

ostra papryczka pokrojona w centymetrowe kawałki

cebula obrana i pokrojona na kawałki

3 szalotki obrane i przekrojone na pół

 

Marynata:

pół łyżeczki pieprzu cytrynowego, wędzonej papryki i kurkumy

4 ząbki czosnku

łyżeczka pasty chili

pół szklanki oleju rzepakowego

patyczki do szaszłyków

 

Jak przygotować szaszłyki z ananasem i kurczakiem?

Kurczaka marynujemy (minimalny czas to 2 godziny). U mnie marynowały się cały dzień, bo majówkowy wyjazd grillowy, który miał być w sobotę  został przesunięty na niedzielę.

Przed podaniem na drewniane patyczki nawlekamy kolejno: kawałek cebuli, kurczaka, ananasa, papryki, szalotki, ostrej papryczki i powtarzamy aż skończy się miejsce na patyczku.

szaszłykx

Trzymamy na grillu około pół godziny do przyrumienienia. To dość długo, ale efekt murowany!

szaszłyky

 

 


Related Posts

Mangoburger

Mangoburger

Ostatnie kilka dni spędziłam na działce w towarzystwie grilla i rodziny. Nie jest to zbyt zdrowe, ale majówka jest raz do roku. Ponieważ szaszłyki, kiełbaski i steki już były grane, przyszła kolej na hambuksy. Bardzo lubię mango, więc na koniec majówkowego sezonu grillowego był mangoburger […]

Szaszłyki: kiełbaski i szparagi z grilla

Szaszłyki: kiełbaski i szparagi z grilla

Co zjeść, jeśli sezon grillowy w pełni a Wam znudziły się już hamburgery, kiełbasa i kaszanki? Czy może uważacie, że kiełbaski z grilla nie mogą się znudzić? Całkiem smaczne są szaszłyki ze szparagów, pozostają chrupkie i soczyste, ale przechodzą smakiem mięsa, które piecze się razem […]