Szarlotka z żółtym serem

Szarlotka z żółtym serem

Nabiał i szarlotka to nie jest takie złe połączenie – pomyśl o szarlotce z kulką lodów. Jeszcze lepsza jest szarlotka podawana na ciepło z odrobiną stopionego żółtego sera. Takie połączenie jest tak pyszne, że znalazło nawet miejsce w amerykańskiej poezji

“But I, when I undress me

Each night, upon my knees

Will ask the Lord to bless me

With apple pie and cheese.”

Eugene Field (1850-1895)

 

Wydaje się nieco ekscentryczne, ale jeśli raz spróbujesz, to nigdy już nie pomyślisz, że takie zestawienie jest dziwne. Znalazłam artykuł na temat tego deseru (link tutaj), gdzie popularność tego deseru tłumaczy się tym, że w XIX wieku lody i przyprawy korzenne były kiepsko dostępne, więc szarlotka była dość mdła w smaku i ratowano ją dodatkiem słonego sera np. cheddara, który dodawał potrawie głębi. Ponieważ szarlotka smakuje lepiej na ciepło, ser najlepiej jest dodać przed samym podaniem podgrzewając ciasto. W ten sposób otrzymasz też klasyczną szarlotkę bez sera dla tych domowników, którzy się nie zdecydują na pyszne wykończenie deseru.

 

Macie odwagę się sami przekonać?

Szarlotka z żółtym serem

Składniki

Spód do tarty:

2 szklanki mąki

łyżka cukru

łyżeczka soli

200 g masła (zimne z lodówki)

pół szklanki zimnej wody

 

forma do tarty posmarowana masłem i podsypana mąką

 

Nadzienie:

5 obranych jabłek  (najlepiej odmiany szampion, antonówka lub reneta)

łyżka soku z cytryny

łyżka wody różanej

3 łyżki cukru

⅓ szklanki mąki

szczypta soli

po łyżeczce cynamonu i kardamonu

garść orzechów laskowych

 

Kruszonka:

50 g masła

⅓ szklanki cukru

pół szklanki mąki

pół łyżeczki proszku do pieczenia

ćwierć łyżeczki cynamonu

szczypta soli

 

Do podania:

Starty żółty ser  (cheddar lub gouda)

Szarlotka

Przepis na szarlotkę z żółtym serem

Zaczynamy od wyrobienia ciasta. Wszystkie składniki zagniatamy szybko. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na pół godziny do zamrażalki. Możemy to też zrobić poprzedniego dnia, albo po prostu mieć porcję ciasta na zaś w zamrażarce.

 

W tym czasie kroimy jabłka na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne i bardzo drobno kroimy każdą ćwiartkę na długie, cienkie plasterki. Wkładamy jabłka do miski i mieszamy z pozostałymi składnikami nadzienia (oprócz orzechów), żeby każdy plasterek jabłka był oprószony mąką z przyprawami.

 

Przygotowujemy kruszonkę mieszając wszystkie składniki aż utworzą grudkowatą suchą masę.

 

Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i trzemy na tarce bezpośrednio na foremkę do tarty. Z takich tartych ciastowych zacierek formujemy też brzegi ciasta. Podpiekamy w piekarniku 20 minut w 180 stopniach.

 

Wyjmujemy ciasto z pieca i układamy na nim jabłka – najlepiej spiralnie – jeden kawałek przy drugim. Na koniec posypujemy orzechami.

Na to rozsypujemy kruszonkę i wkładamy znowu do pieca. Pieczemy 30 minut w 170 stopniach.

Kiedy szarlotka trochę wystygnie kroimy ją na kawałki.

Przed podaniem wkładamy każdy kawałek na chwilę do piekarnika posypany serem, tak żeby ser stopniał.


Related Posts

Pijane pieczone jabłka

Pijane pieczone jabłka

To bardzo niepozorny przepis, który warto przetestować, bo smakuje dużo bardziej efektownie niż wygląda. Pieczone jabłko nasiąka alkoholem i  ma bardzo bogaty, aromatyczny smak. Kiedy wiele starych przepisów wyszło z mody, albo jest zbyt niepraktyczne, żeby jeść je na co dzień, to doskonały szybki i […]

“Polskie jabłka” – recenzja

“Polskie jabłka” – recenzja

Jakiś czas temu byłam na Skierniewickim Święcie Kwiatów, Owoców i Warzyw. Chciałam pojechać do Skierniewic, ponieważ w miejscowej Parowozowni, stoi obecnie lokomotywa, którą pamiętam z dzieciństwa. Miała prawie dwumetrowe koła i stała na podwórku Technikum Kolejowego na Ochocie. Skierniewice to też owocowa stolica Polski, bo […]




Bitnami