Sycylijskie rurki cannoli

Sycylijskie rurki cannoli

Przepis z warsztatów prowadzonych przez klub kolacyjny Kuchnia Dantego.
CIASTO na RURKI
500 g mąki
50 g smalcu
200 ml octu winnego
szczypta soli i cukru
olej ryżowy do smażenia

NADZIENIE
opakowanie ricotty
4 łyżki cukru pudru
ćwierć tabliczki czekolady startej na wiórki

POSYPKI
wiórki czekolady
posiekane pistacje
skórka pomarańczowa
cukier puder

Zagniatamy ciasto ze podanych wyżej składników. Odstawiamy je, by chwilę odpoczęło.
Wałkujemy cienko i wycinamy koła szklanką.

Kupne canolli są większe, ale do mniejszych łatwiej będzie wkładać nadzienie.
Ciasto nawijamy na bambusową rurkę, końcówki, smarujemy odrobiną wody i dokładnie sklejamy.
Smażymy na rozgrzanym oleju ryżowym, wkładajać cannoli razem z babmusową rurką, aż zrobią się złote.
Ricottę przecieramy przez sito.
Można to pominąć, ale wszystkie sycylijskie babcie przecierają, co można zobaczyć na filmie:

http://video.corriere.it/ricetta-cannoli-nonna-clara-favignana/7d622904-dd60-11e5-8232-4d06db738c6b?refresh_ce-cp

Wsypujemy cukier i drobno posiekaną czekoladę.
Nadziewamy łyżką ostudzone rurki.
Końce dekorujemy czekoladą, pistacjami lub skórą pomarańczową.
Całość posypujemy cukrem pudrem.

Pyszne!


Related Posts

Bita śmietana z czekoladą i z posypką malinowo-migdałową

Bita śmietana z czekoladą i z posypką malinowo-migdałową

Pyszny wartstwowy deser z granatem. Słodycz syropu klonowego, goryczka dobrej czekolady i orzeźwiający granat. Przepis z warsztatów o wegańskich słodyczach organizowanych przez KitchenAid i Kukbuk w Batidzie na Pasażu Ursynowskim. Składniki Posypka malinowo-migdałowa: 120 g płatków owsianych 35 g mąki ryżowej 35 mielonych migdałów 5 […]

Ciasteczka comfort food słodko-słone z wędzoną solą

Ciasteczka comfort food słodko-słone z wędzoną solą

Ciastka robię głównie na święta (mam tylko bożonarodzeniowe foremki do pierniczków) i kiedy mam ochotę poprawić sobie nastrój. Dziś będą te comfort foodowe ciasteczka, bo do swiąt jeszcze dużo czasu, chociaż pogoda już prawie zimowa. Najlepiej zrobić sobie ciasto na zapas, zapakować do zamrażalnika a […]