“Strączki” – recenzja

“Strączki” – recenzja

Autorką książki jest Marysia z bloga gruszkazfartuszka.pl, która wygrała pierwszą edycję BlogerChefa. Jej blog nie jest tylko o potrawach z roślin strączkowych, wprost przeciwnie, ale w jej pierwszej książce rządzą właśnie strączki. Kiedyś zapomniane, niedoceniane, nieumiejętnie gotowane i kojarzone z kłopotami żołądkowymi. Fasolka po bretońsku i grochówka w nowej polskiej kuchni zastępowana jest na szczęście przez hummus i sałatki z fasolą, ale tym bardziej przyda nam się książka kucharska o nich.
Ucieszyłam się bardzo, kiedy wyszła ta książka, bo chciałabym jeść więcej białka, a nie zawsze mam pomysły, co pysznego można sobie ugotować. Lubię też bloga gruszkazfartuszka.pl, bo autorka podobnie jak ja, robi sobie listę rzeczy, które chciałaby zrobić w życiu i podobnie do mnie ma tam sporo zwykłych rzeczy typu żeby wydoić krowę, albo zjeść egzotyczny owoc. Ja jeszcze nie odważyłam się, żeby wrzucić moją listę na bloga, używam jej tymczasem jako listy prezentów urodzinowych, żeby znajomi wiedzieli jakie doświadczenie chciałabym dostać.

Ad strączki! Maria Banach uczy nas jak długo trzeba je namoczyć i gotować, oraz zwraca uwagę, żeby ich nie rozgotowywać, bo wtedy są ciężkostrawne. Przydatna jest też część o tym, na co zwrócić uwagę kupując strączki świeże, w puszce czy mrożone. Sporo jest przepisów z groszkiem cukrowym, bobem i fasolką szparagową, które uwielbiam, ale są dostępne tylko przez chwilę. Przyjemnie jest popatrzeć przynajmniej na zdjęcia i zaplanować sobie co zrobię, kiedy znowu będzie na nie sezon za rok. Właściwie to te przepisy stanowią dużą część tej książki, więc będę musiała za rok zamrozić sobie spory zapas, żeby móc je wszystkie wypróbować. Zwłaszcza takie cuda jak szaszłyki z kiełbaski i bobu.
Niesamowite są dla mnie bezy z wody odsączonej z puszki cieciorki, to czysta alchemia! Przepięknie wygląda też zielony, groszkowy tort urodzinowy z kremem.

Co bym ugotowała ze “Strączków”?
Wspaniale wygląda spaghetti z soczewicą i sosem pomidorowo-marchewkowym, naleśniki z zielonej soczewicy, pankejki z cieciorki, quesadilla i tortille, sloppy joe z czarną soczewicą, orientalny groszek z marchewką, sos z groszku, estragonu i szałwii, curry z kalafiorem, frytki z fasolki, pulled pork z czerwoną fasolą, placuszki z fasoli i tuńczyka czy chłodnik z bobu.
Po tej lekturze już nie trzeba mi stręczyć strączków, będę je jeść z radością.
strączki książka

[nokaut-offers-box url=’p:/ksiazki/straczki-9788377887776.html’ classes=”big”]

Strączki
Autorka: Maria Banach
Wydawnictwo: Edgard Samo Sedno
Data premiery: 2016
Ilość stron: 216
Okładka: twarda


Related Posts

“Sirocco”- recenzja

“Sirocco”- recenzja

Jedną z najgorętszych premier kulinarnych tego miesiąca było “Sirocco” Sabriny Ghayour . Sabrina stała się znana, kiedy jej klub kolacyjny i pierwsza książka “Persiana” odniosły wielki sukces w Wielkiej Brytanii. Jej kuchnię wyróżnia połączenie smaków i składników kuchni bliskowschodniej z podejściem charakterystycznym dla kuchni brytyjskiej, czyli […]

“Słodkie sekrety” – recenzja

“Słodkie sekrety” – recenzja

W zeszłym tygodniu byłam na premierze książki Weroniki Madejskiej o bezglutenowych, roślinnych deserach, które mogą być sekretem każdego alergika. To druga książka młodziutkiej autorki, pięknie wydana przez Septem. Weronika Madejska od 12 roku życia jest na diecie bezglutenowej. Przekuła celiakię na hobby. Na blogu www.natchniona.pl […]