Spring Rollsy z borówkami i mascarpone

Spring Rollsy z borówkami i mascarpone

O tym błyskawicznym śniadaniu opowiedziała mi koleżanka poznana na warsztatach gotowania dań kuchni tajskiej, która codziennie je naleśniki ryżowe na zimno z truskawkami. Ja zdecydowałam się na borówki, bo lubię dobierać dania kolorami do talerza. Takie śniadanie robi się błyskawicznie. Jeśli zdecydujemy się na springrollsy na zimno nie musimy też być bardzo pedantyczni przy zawijaniu, bo na pewno nic nam nie wycieknie.

 

Składniki:
8 arkuszy papieru ryżowego
opakowanie serka mascarpone 250 g
opakowanie borówek

Przygotowanie:

Arkusz papieru ryżowego włożyć na chwilkę do ciepłej wody. Arkusz ma 2 strony, bardziej gładką, która ma po zwinięciu znaleźć się na zewnątrz i bardziej szorstką, do której mają przywierać składniki. Po wyjęciu z wody odłożyć na deskę, na środku ułożyć owoce (garstkę) i czubatą łyżkę mascarpone. Zawinąć całość jak sajgonkę. podawać od razu albo zapakować sobie na pyszne drugie śniadanie.

borówki

160714_header_v1_klein-1

 

 


Related Posts

Ciasto z makiem, mascarpone i borówkami

Ciasto z makiem, mascarpone i borówkami

Makowce i babki z makiem jemy zwykle zimą. Jaka to szkoda. Proste ciasto makowe doskonale komponuje się z owocami i z kwiatami maku, które rosną latem na łące. Takie ciasto jest pyszne, robi się je dosłownie w chwilkę, długo zachowuje świeżość (dlatego serek mascarpone dodajemy […]

Galaretka z makaronem i borówkami

Galaretka z makaronem i borówkami

Deser z makaronem? Brzmi to niecodziennie, ale jeśli lubicie indyjskie desery typu faluda z makaronem ryżowym, to na pewno pokochacie ten deser. To też doskonały deser dla dzieci. Makaron smakuje czekoladą, galaretka jest słodka, bita śmietana zachęca do sprawdzenie co kryje się w środku i […]




Bitnami