“Smakowite prezenty”-recenzja

“Smakowite prezenty”-recenzja

Jeśli kupowanie prezentów dla rodziny kojarzy wam się nie tylko z radością obdarowywania, ale też ze stresem, kolejkami i wydatkami warto przemyśleć jadalne własnej produkcji smakowite prezenty urodzinowe czy bożonarodzeniowe.

Okazji do robienia prezentów przecież nie brakuje.

Jak pisze Sigrid Verbert, autorka poradnika jak je przygotować, ozdobić i zapakować, podarowanie domowych wyrobów to nie tylko łakoć czy dowód sympatii, ale też dar własnego czasu, emocji i wspomnień.

prezenty

Przede wszystkim jednak jest to dar dla nas jako obdarowujących, gdyż dajemy sobie miłą chwilę w kuchni, która jest dużo ciekawsza, przyjemniejsza i bardziej relaksująca, niż pogoń za kupnymi prezentami w centrum handlowym. Autorka jest belgijsko-włoską blogerką, autorką www.cavolettodibruxelles.it, która propaguje samodzielne przygotowywanie smakowitych prezentów.  Umożliwiają to pełne spersonalizowanie i okazanie zaangażowania, ale też wydłuża listę obdarowanych, gdyż własnoręcznie wykonanym darem, możemy ucieszyć więcej osób. Przecież okazji nie brakuje, a wszyscy mamy ręce i nie musimy wszystkiego kupować w sklepie.

Co można podarować? Zaczynamy od różnego rodzaju herbatników, czekolad, ciastek w słoikach i puszkach. Przetwory, przyprawy i konfitury to klasyka. Dobrym pomysłem są też przekąski na podwieczorek czy aperitivo np. słone wersje ciasteczek, paszteciki czy hummus. Po kolacji można wręczyć gościom śniadanie na następny dzień, żeby nas miło wspominali. Chorym można zrobić zupę. Dzieciom – słoiki.

Jest tylko jeden warunek: nasz prezent powinien być ładnie zapakowany. Wtedy wrażenie jest murowane. Dlatego oprócz przepisów, autorka podaje też patenty na słoiczki, naklejki, foremki i kartoniki, którymi możemy ozdobić nasz wyrób.

prezenty2

Mocną stroną książki jest multikulturowość przepisów, ponieważ autorka dobrze zna swoją rodzimą kuchnię Belgijską, kuchnię Włoch, gdzie mieszka i amerykańskie czy francuskie standardy, pomysłom nie ma granic. Szkoda tylko, że nie tłumaczy skąd biorą się dane przepisy, jaka jest ich historia i pochodzenie.

Książka to wspaniałe źródło inspiracji i pomysłów na słodkie i słone prezenty. Przepisy są ciekawe i proste w wykonaniu. Mam dwie lewe ręce jeśli chodzi o opakowania i wstążeczki, ale mam nadzieję, że moje prezenty będą nadrabiały smakiem.

prezenty3

 

Smakowite prezenty. Słodkie i słone przysmaki na cały rok

Autorka:Sigrid Verbert

Wydawnictwo:Jedność

Oprawa: twarda, z obwolutą


Related Posts

“Sirocco”- recenzja

“Sirocco”- recenzja

Jedną z najgorętszych premier kulinarnych tego miesiąca było “Sirocco” Sabriny Ghayour . Sabrina stała się znana, kiedy jej klub kolacyjny i pierwsza książka “Persiana” odniosły wielki sukces w Wielkiej Brytanii. Jej kuchnię wyróżnia połączenie smaków i składników kuchni bliskowschodniej z podejściem charakterystycznym dla kuchni brytyjskiej, czyli […]

“Słodkie sekrety” – recenzja

“Słodkie sekrety” – recenzja

W zeszłym tygodniu byłam na premierze książki Weroniki Madejskiej o bezglutenowych, roślinnych deserach, które mogą być sekretem każdego alergika. To druga książka młodziutkiej autorki, pięknie wydana przez Septem. Weronika Madejska od 12 roku życia jest na diecie bezglutenowej. Przekuła celiakię na hobby. Na blogu www.natchniona.pl […]