“Smakowite prezenty”-recenzja

“Smakowite prezenty”-recenzja

Jeśli kupowanie prezentów dla rodziny kojarzy wam się nie tylko z radością obdarowywania, ale też ze stresem, kolejkami i wydatkami warto przemyśleć jadalne własnej produkcji smakowite prezenty urodzinowe czy bożonarodzeniowe.

Okazji do robienia prezentów przecież nie brakuje.

Jak pisze Sigrid Verbert, autorka poradnika jak je przygotować, ozdobić i zapakować, podarowanie domowych wyrobów to nie tylko łakoć czy dowód sympatii, ale też dar własnego czasu, emocji i wspomnień.

 

Przede wszystkim jednak jest to dar dla nas jako obdarowujących, gdyż dajemy sobie miłą chwilę w kuchni, która jest dużo ciekawsza, przyjemniejsza i bardziej relaksująca, niż pogoń za kupnymi prezentami w centrum handlowym. Autorka jest belgijsko-włoską blogerką, autorką www.cavolettodibruxelles.it, która propaguje samodzielne przygotowywanie smakowitych prezentów.  Umożliwiają to pełne spersonalizowanie i okazanie zaangażowania, ale też wydłuża listę obdarowanych, gdyż własnoręcznie wykonanym darem, możemy ucieszyć więcej osób. Przecież okazji nie brakuje, a wszyscy mamy ręce i nie musimy wszystkiego kupować w sklepie.

Co można podarować? Zaczynamy od różnego rodzaju herbatników, czekolad, ciastek w słoikach i puszkach. Przetwory, przyprawy i konfitury to klasyka. Dobrym pomysłem są też przekąski na podwieczorek czy aperitivo np. słone wersje ciasteczek, paszteciki czy hummus. Po kolacji można wręczyć gościom śniadanie na następny dzień, żeby nas miło wspominali. Chorym można zrobić zupę. Dzieciom – słoiki.

Jest tylko jeden warunek: nasz prezent powinien być ładnie zapakowany. Wtedy wrażenie jest murowane. Dlatego oprócz przepisów, autorka podaje też patenty na słoiczki, naklejki, foremki i kartoniki, którymi możemy ozdobić nasz wyrób.

 

Mocną stroną książki jest multikulturowość przepisów, ponieważ autorka dobrze zna swoją rodzimą kuchnię Belgijską, kuchnię Włoch, gdzie mieszka i amerykańskie czy francuskie standardy, pomysłom nie ma granic. Szkoda tylko, że nie tłumaczy skąd biorą się dane przepisy, jaka jest ich historia i pochodzenie.

Książka to wspaniałe źródło inspiracji i pomysłów na słodkie i słone prezenty. Przepisy są ciekawe i proste w wykonaniu. Mam dwie lewe ręce jeśli chodzi o opakowania i wstążeczki, ale mam nadzieję, że moje prezenty będą nadrabiały smakiem.

 

 

Smakowite prezenty. Słodkie i słone przysmaki na cały rok

Autorka: Sigrid Verbert

Wydawnictwo: Jedność

Oprawa: twarda


Related Posts

„Dziecięce menu dla całej rodziny”-recenzja

„Dziecięce menu dla całej rodziny”-recenzja

Wielu rodziców, nie tylko tych, którzy mają w domu Tadka Niejadka zastanawia się, jak rozwijać zdrowe nawyki żywieniowe malucha, żeby jako dorosły mógł dobrze funkcjonować w naszym pełnym fast foodów społeczeństwie. Gdy już wiemy, co ugotować dziecku, żeby mu smakowało i wyszło na zdrowie, pozostaje […]

Super proste gotowanie – recenzja

Super proste gotowanie – recenzja

Mam wiele książek kucharskich, ale najbardziej lubię proste przepisy typu gotujemy z 5 składników takie jak ta wydana przez Reader’s Digest czy Jamiego Olivera. Korzystam z nich najczęściej, bo właśnie tak gotuję na co dzień. Mało składników, ale dobrej jakości. Szybko i prosto, żeby móc […]