“Słodko, zdrowo, świątecznie” – recenzja

“Słodko, zdrowo, świątecznie” – recenzja

Monika Mrozowska jest aktorką i propagatorką zdrowego odżywiania na co dzień i od święta. Jej nowa książka to właśnie zbiór przepisów na specjalne okazje, które mamy przez cały rok. Nie tylko bożonarodzeniowe pierniki i makowce, ale też walentynkowe słodkości dla ukochanych, tradycyjne mazurki, urodzinowe torty i jadalne prezenty, zdrowe pomysły na Dzień Dziecka, halloweenowe dynie, czy letnie jagodzianki na Święto Lasu.

Są też słodkie peelingi, które pomogą nam zbudować naszą słodką kosmetyczkę. Wszystkie te przepisy sfotografowane były w pełnym słońcu w czasie wakacji na działce, więc nie wymagają skomplikowanego sprzętu kuchennego. Lato to najlepsza pora na robienie zdjęć, bo oferuje dzienne światło i szczęśliwe buzie dzieci, ale przepisy typowe dla lutego i grudnia są na nich dziwnie słoneczne.

wigilia

Nic nie szkodzi, bo zdrowsze wersje świątecznych dań poprawią nam humor nawet w zimową szarugę. Zwłaszcza, że można je jeść bezkarnie, bo mają mało cukru, często są bezglutenowe i nie zawierają sztucznych dodatków, za to wyglądają elegancko. Gwarantuje to słodkie i zdrowe święta, oraz solidną dawkę wiedzy o korzystnych właściwościach składników np. dyni.

swiatecznie2

Co bym zjadła z tej zdrowej, ale przecież słodkiej książki?

Na pewno wypróbuję tort naleśnikowy, jagodzianki, marchewkowiec i owsianą tartę tatin.

swiatecznie

Słodko, zdrowo, świątecznie

Autor: Monika Mrozowska

Wydawnictwo: Zwierciadło

Data premiery: 2016

Ilość stron: 240

Okładka: miękka


Related Posts

“Sirocco”- recenzja

“Sirocco”- recenzja

Jedną z najgorętszych premier kulinarnych tego miesiąca było “Sirocco” Sabriny Ghayour . Sabrina stała się znana, kiedy jej klub kolacyjny i pierwsza książka “Persiana” odniosły wielki sukces w Wielkiej Brytanii. Jej kuchnię wyróżnia połączenie smaków i składników kuchni bliskowschodniej z podejściem charakterystycznym dla kuchni brytyjskiej, czyli […]

“Słodkie sekrety” – recenzja

“Słodkie sekrety” – recenzja

W zeszłym tygodniu byłam na premierze książki Weroniki Madejskiej o bezglutenowych, roślinnych deserach, które mogą być sekretem każdego alergika. To druga książka młodziutkiej autorki, pięknie wydana przez Septem. Weronika Madejska od 12 roku życia jest na diecie bezglutenowej. Przekuła celiakię na hobby. Na blogu www.natchniona.pl […]