“Słodkie sekrety” – recenzja

“Słodkie sekrety” – recenzja

W zeszłym tygodniu byłam na premierze książki Weroniki Madejskiej o bezglutenowych, roślinnych deserach, które mogą być sekretem każdego alergika. To druga książka młodziutkiej autorki, pięknie wydana przez Septem. Weronika Madejska od 12 roku życia jest na diecie bezglutenowej. Przekuła celiakię na hobby. Na blogu www.natchniona.pl od 5 lat dopracowuje przepisy na wilgotne ciasteczka z kawałkami czekolady, mazurka z karmelem z daktyli i bananów polanego pyszną czekoladą i przepyszny muffinki z kremem, bez jajeczne biszkopty. bezy z ciecierzycy i kremy bez mleka.

Pokazuje, że bezglutenowe, roślinne przepisy są tak pyszne, że trafią pod każdą strzechę. Zaczyna się od motta z Sofii Loren, a potem jest już tylko lepiej, bo przepisom towarzyszą zabawne anegdoty przesłane przez czytelniczki jej bloga.

Sporo jest praktycznych porad np. że woda z ciecierzycy, z której robi się bez jajeczne bezy wcale nie musi pochodzić z puszki ciecierzycy. Można przecież ugotować suszone ziarna i będzie taniej i zdrowiej. Dowiemy się też z niej czym zastąpić cukier, jajka i białą mąkę i jak stworzyć wegańskie wersje podstawowych kuchennych przepisów.

Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem  Autorka: Weronika Madejska

Co bym upiekła z tej książki?

Dobrze wygląda ciasto kruche z syropem klonowym, budyń z mango, mazurek malinowy i ze słonym karmelem, tarta czekoladowa, oraz serniczki bazyliowe

Weronika Madejska

[nokaut-offers-box url=’p:/kuchnia-przepisy-kulinarne/slodkie-sekrety-czyli-bezglutenowe-roslinne-historie-pisane-lukrem-weronika-madejska-9788328330801.html’ classes=”big”]

Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem

Autorka: Weronika Madejska

Wydawnictwo: Septem

Data premiery: 2017


Related Posts

“Sirocco”- recenzja

“Sirocco”- recenzja

Jedną z najgorętszych premier kulinarnych tego miesiąca było “Sirocco” Sabriny Ghayour . Sabrina stała się znana, kiedy jej klub kolacyjny i pierwsza książka “Persiana” odniosły wielki sukces w Wielkiej Brytanii. Jej kuchnię wyróżnia połączenie smaków i składników kuchni bliskowschodniej z podejściem charakterystycznym dla kuchni brytyjskiej, czyli […]

“Przepisy na szczęście” – recenzja

“Przepisy na szczęście” – recenzja

Jeśli kochacie “Qmam kaszę”, czyli pierwszą książkę Mai Sobczak, to w księgarniach jest jej druga część. Tak jak pierwsza książka była jesienna z przepisami na jarskie, zdrowe kasze z owocami i warzywami, tak “Przepisy na szczęście” są letnie z gotowaniem na ognisku, czereśniami i kwiatami […]