Śliwki z masłem

Śliwki z masłem

W zeszłym tygodniu miałam przeprowadzkę. Jednym z jej elementów było wielkie sprzątanie zamrażalki. Kiedy znalazłam w niej paczkę mrożonych śliwek węgierek, wiedziałam, że nie mogą się zmarnować. Zwłaszcza, że uwielbiam owoce smażone z masłem np. czereśnie.

Tak powstał przepis na śliwki saute.

Składniki:
kilo umytych i wypestkowanych śliwek – mogą być mrożone
2 łyżki masła
czubata łyżka brązowego cukru
wyciśnięty sok z cytryny
duża szczypta świeżo zmielonego pieprzu
szczypta cynamonu

Przygotowanie:
Na roztopione masło wrzucamy cukier i gdy się rozpuści dodajemy śliwki. Po kilku minutach wlewamy sok z cytryny i posypujemy pieprzem z cynamonem. Gdy nadmiar płynu odparuje śliwki są gotowe.

śliwki


Related Posts

Ciasto ze śliwkami –  kukurydziane z migdałami

Ciasto ze śliwkami – kukurydziane z migdałami

Jesień jest kapryśna, pogoda raczej nas nie rozpieszcza. Ale jesień jest też pyszna. Możemy zbierać owoce ciepłego lata i cieszyć się śliwkami, dyniami, grzybami i żurawiną. Wśród jesiennych ciast rządzi oczywiście ciasto ze śliwkami. Najlepsze są węgierki. Do tego kominek, kubek ciepłej herbaty i żadna […]

Sałatka ziemniaczana z cukinią i śliwką węgierką

Sałatka ziemniaczana z cukinią i śliwką węgierką

Robiliście kiedyś sałatkę ze śliwką węgierką? Jesień to przecież czas, kiedy śliwki węgierki dodajemy do wszystkiego -od ciast do przetworów. Są takie piękne – żółte w środku, z welwetową skórką, lekko wydłużone – typowo polskie. Dlatego dziś będzie sałatka ziemniaczana właśnie ze śliwką. Jest tak […]