Śledzie po szwedzku w sosie kawowym z musztardą

Śledzie po szwedzku w sosie kawowym z musztardą

Szukacie pomysł na śledzie wigilijne i macie ochotę na coś oryginalnego na swoim stole? Dla mnie odkryciem tego roku jest kuchnia skandynawska. Jest jednocześnie minimalistyczna i hedonistyczna. Bazuje na prostych smakach. Śledź, kawa, musztarda, olej tłoczony na zimno. Każdy ma to w domu, ale połączenie jest świeże i pyszne. Używamy składników dobrej jakości, zdrowych i łatwo dostępnych w naszej szerokości geograficznej.

A dziś jeszcze zdrowsza wersja przepisu, który moja koleżanka dostała z Ambasady Szwecji. W oryginale było 300 g cukru, czyli tyle ile na całym moim wigilijnym stole, we wszystkich innych potrawach razem wziętych. Poza tym oryginalny przepis zakładał moczenie śledzie, żeby były mniej słone a potem solenie i cukrzenie ich, bo po moczeniu są bez smaku. Jakby nie można było kupić śledzi w oleju, które nie są zbyt słone.

Przepis na śledzie w sosie kawowym z musztardą

Składniki:

250 g filetów śledziowych / matjasów w oleju (nie w solance)

3 czubate łyżki musztardy
4 łyżki oleju tłoczonego na zimno (u mnie wielkopolski lniany SemCo)
pół łyżki mielonej kawy
2 łyżki octu jabłkowego
łyżka płynnego miodu
świeżo zmielony pieprz

Przepis na śledzie w sosie kawowym z musztardą

Śledzie odsączamy i kroimy w ukośne paski. Mieszamy wszystkie składniki sosu, dodajemy śledzia i odstawiamy do lodówki na noc (można dłużej, bo takie śledzie dobrze się przechowują). Podajemy z pieczywem.

śledzie z sosem kawowym

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Postne śledzie z fasolą i śliwkami z octu

Postne śledzie z fasolą i śliwkami z octu

Tu skąd pochodzę słowo “śledzik” oznacza spotkanie przed wigilijne w gronie przyjaciół czy kolegów z pracy, ale w innych regionach śledzik to spotkanie ostatkowe, czyli taki polski mardi gras – hucznie obchodzony wtorek przed Środą Popielcową, która zaczyna post. Dowiedziałam się o tym, kiedy śledzie […]

Koreczki śledziowe z wiśniami

Koreczki śledziowe z wiśniami

Najlepsze zimowe słodycze to śledzie. Mam coś dla Was jeśli lubicie koreczki śledziowe. Śledzie z bakaliami i śledzie na słodko to typowo polska specjalność. Kojarzy się ze świętami, choinką, biesiadowaniem i wyjątkowymi smakami. Jednocześnie takie połączenie jest dużo zdrowsze niż gdybyśmy zjedli same bakalie. Nie […]



  • Zaskoczyłaś mnie! Sos musztardowy i kawa… Może być ciekawie…;) Jak się wyrobię to spróbuję przepisu na święta!;)

  • Woooow ale mega połączenie! W życiu takiego nie widziałam, a temat śledzi jest mi znany ;)) Super pomysł i zapisuję sobie do wypróbowania <3

  • Monika, zresetowani.pl

    Śledzie co roku robię na różne sposoby, ale w kawie jeszcze nigdy nie robiłam 🙂 pora spróbować 🙂


Bitnami