Sałatka winegret

Sałatka winegret

Kuchnia wschodnia to najlepsze sałatki.

Nie ma to jak śledzik pod pierzyną, klasyczna warzywna z majonezem zwana za rubieżą  sałatką Olivier, czy sałatka mimoza z tuńczykiem. Bardzo dobra jest też sałatka winegret, czyli tytułowy sos winegret oraz warzywa gotowane, kiszone (koniecznie ogórek, ale jadłam też wersję z kiszoną kapustą) i strączkowe, które można ugotować samemu, ale w mojej szybkiej wersji używam warzyw z puszki.

Wschodnie sałatki zachwycą każdego – nie tylko we Lwowie a winegret jest tak sycący, że spokojnie zastąpi nam obiad.

 

Składniki sałatki winegret:

seler korzeniowy ugotowany ze skórką

3 ziemniaki ugotowane w mundurkach

2 marchewki ugotowane ze skórką

opakowanie 500 ml tartych buraków (odsączonych) albo 2 ugotowane buraki

4 kiszone ogórki  pokrojone w kostkę

po puszce groszku i białej fasoli  (odsączonych z zalewy)

sos winegret:

2 łyżki oliwy + 2 łyżki soku z cytryny+ łyżeczka musztardy francuskiej + szczypta pieprzu+ząbek czosnku przetarty przez praskę.

 

Przygotowanie:

Warzywa wystudzić, obrać i pokroić w kostkę, dodać ogórka, groszek i fasolę. Przed samym podaniem polać sosem i dokładnie wymieszać.

winegret

Smacznego!


Related Posts

Chłodnik z kwasu chlebowego

Chłodnik z kwasu chlebowego

Na lato najlepszy jest chłodnik. Zwłąszcza chłodnik z kwasu chlebowego. Nawet jeśli nie jest upalnie, to zwykle mamy wtedy lepsze rzeczy do roboty niż stanie przy garach. Jeśli znudzą się wam już klasyczne chłodniki i tarator, albo jeśli nie chcecie jeść tyle nabiału, zawsze można […]

Sałatka z kiszonych buraków, pomarańczy i fasoli

Sałatka z kiszonych buraków, pomarańczy i fasoli

Grudzień to czas, kiedy przygotowujemy zakwas na barszcz. Buraków z zakwasu nie musimy wyrzucać, nawet jeśli wyjdzie ich duża ilość, bo możemy je pokroić w plasterki i przerobić na pyszną sałatkę lub carpaccio z buraków. Dziś będzie kolejny przepis na Święta Zero Waste: sałatka z […]




Bitnami