Sałatka winegret

Sałatka winegret

Kuchnia wschodnia to najlepsze sałatki.

Nie ma to jak śledzik pod pierzyną, klasyczna warzywna z majonezem zwana za rubieżą  sałatką Olivier, czy sałatka mimoza z tuńczykiem. Bardzo dobra jest też sałatka winegret, czyli tytułowy sos winegret oraz warzywa gotowane, kiszone (koniecznie ogórek, ale jadłam też wersję z kiszoną kapustą) i strączkowe, które można ugotować samemu, ale w mojej szybkiej wersji używam warzyw z puszki.

Wschodnie sałatki zachwycą każdego – nie tylko we Lwowie a winegret jest tak sycący, że spokojnie zastąpi nam obiad.

 

Składniki sałatki winegret:

seler korzeniowy ugotowany ze skórką

3 ziemniaki ugotowane w mundurkach

2 marchewki ugotowane ze skórką

opakowanie 500 ml tartych buraków (odsączonych) albo 2 ugotowane buraki

4 kiszone ogórki  pokrojone w kostkę

po puszce groszku i białej fasoli  (odsączonych z zalewy)

sos winegret:

2 łyżki oliwy + 2 łyżki soku z cytryny+ łyżeczka musztardy francuskiej + szczypta pieprzu+ząbek czosnku przetarty przez praskę.

 

Przygotowanie:

Warzywa wystudzić, obrać i pokroić w kostkę, dodać ogórka, groszek i fasolę. Przed samym podaniem polać sosem i dokładnie wymieszać.

winegret

Smacznego!


Related Posts

Chłodnik z kwasu chlebowego

Chłodnik z kwasu chlebowego

Na lato najlepszy jest chłodnik. Zwłąszcza chłodnik z kwasu chlebowego. Nawet jeśli nie jest upalnie, to zwykle mamy wtedy lepsze rzeczy do roboty niż stanie przy garach. Jeśli znudzą się wam już klasyczne chłodniki i tarator, albo jeśli nie chcecie jeść tyle nabiału, zawsze można […]

Sałatka warstwowa z rzodkwią i fasolą

Sałatka warstwowa z rzodkwią i fasolą

Bardzo lubię białą dużą rzodkiew. Jest dostępna tylko przez część roku, ale za to jest bardziej wydajna niż rzodkiewki. Zwykle kiszę ją jako kimczi lub libańskie pikle (zobacz przepis), ale błyskawiczna sałatka też jest super.   Składniki: pół białej rzepy startej na tarce puszka czerwonej […]




Bitnami