Zimowa sałatka warstwowa z selera i buraka

Zimowa sałatka warstwowa z selera i buraka

Zima to doskonały czas na selera i buraka. Lubię gotować je w mundurkach, bo jest wtedy dużo mniej sprzątania. Zawsze uderza mnie jak seler doskonale pasuje do słodkiej kukurydzy i ananasa. To tak zdrowsze wersja żółtej sałatki.

Składniki:
duży seler korzeniowy
pół puszki ananasa (bez zalewy)
puszka kukurydzy (odsączona)
duży burak
jabłko – obrane i skropione odrobiną octu jabłkowego, żeby nie ściemniało
sos z 2 łyżek octu jabłkowego, 4 łyżek oliwy, łyżeczki musztardy i pieprzu

 

Jak przygotować zimową sałatkę warstwowa z selera i buraka?
Selera i buraka gotujemy w mundurkach w jednym garnku, wrzucając je do wrzątku i gotując 20 minut do miękkości. Burak zabarwi trochę wodę, ale i tak będziemy obierać selera. Ugotowane i ostudzone warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Podobnie kroimy jabłko. Ananasa kroimy na kawałki.
Układamy warstwowo seler, ananasa, kukurydzę i buraka w jednej dużej szklanej misce, albo dzielimy na indywidualne porcje. Polewamy sosem winegret. Dekorujemy pokrojonym jabłkiem.

Zimowa sałatka warstwowa z selera i buraka

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Curry z dynią i ananasem

Curry z dynią i ananasem

W zeszłym tygodniu byłam na warsztatach u Agaty Wojdy, które w Cookupie na Mokotowie zorganizował Niemiecki Instytut Wina. Wszystkie jesienne dania były pyszne, ale totalnym zaskoczeniem było jak wspaniale smakują razem dynia, ananas i białe wino. Na warsztatach była to zupa dyniowa na którą przepis […]

Sałatka z kiszonych buraków, pomarańczy i fasoli

Sałatka z kiszonych buraków, pomarańczy i fasoli

Grudzień to czas, kiedy przygotowujemy zakwas na barszcz. Buraków z zakwasu nie musimy wyrzucać, nawet jeśli wyjdzie ich duża ilość, bo możemy je pokroić w plasterki i przerobić na pyszną sałatkę lub carpaccio z buraków. Dziś będzie kolejny przepis na Święta Zero Waste: sałatka z […]