Sałatka tatarska

Sałatka tatarska

Sos tatarski to jeden z najlepszych sosów do mięsa. Domowy jest tak pyszny, że można by go jeść do wszystkiego. A może by tak przerobić go na sałatkę, która będzie bardziej treściwa, ale równie pyszna?

 

Składniki:

marchewka starta na tarce

pół kalafiora startego na tarce o grubych oczkach (albo jeden mały)

pół czerwonej cebuli drobno pokrojonej

2 jajka na twardo, obrane i posiekane

10 marynowanych grzybków drobno pokrojonych

10 małych korniszonów drobno pokrojonych

2 czubate łyżki kaparów ze słoika

fenkuł drobno pokrojony – opcjonalnie

4 łyżki majonezu wymieszanego z 4 łyżkami jogurtu greckiego

łyżka octu jabłkowego

pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

pół pęczku koperku drobno posiekanego (może być też natka)

coś zielonego do dekoracji np. korniszony, natka

 

 

Jak przygotować sałatkę tatarską?

Warzywa i jajka wymieszać w dużej misce. Majonez wymieszać z jogurtem, octem i pieprzem. Połączyć warzywa z sosem. Podawać schłodzoną w lodówce.

Sałatka tatarska


Related Posts

Sałatka ziemniaczana ze śliwkami

Sałatka ziemniaczana ze śliwkami

Uwielbiam sałatki kartoflane. Są pyszne, sycące i nie wymagają dużo pracy, bo ziemniaki gotujemy w mundurkach. Klasycznym dodatkiem są różne pyszności ze słoika jak ogórki czy kapary. Pomysł na dodanie do sałatki ziemniaczanej śliwek w occie jest z książki “W kuchni mamy i córki” Katarzyny […]

Sałatka Jarzynowa i “Szarlotka Lenina”

Sałatka Jarzynowa i “Szarlotka Lenina”

Jedną z najlepszych książek kulinarnych, jakie przeczytałam w tym roku jest “Szarlotka Lenina i inne sekrety kuchni radzieckiej” – historia rodziny autorki i kuchni ZSRR w XX w. Ostatnie sto lat Rosji widziane jest przez pryzmat gotowania i jedzenia od carskich uczt do gołych półek […]



5 thoughts on “Sałatka tatarska”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami