Sałatka Santa Fe

Sałatka Santa Fe

Santa Fe to sałatka z awokado, czipsami kukurydzianymi i meksykańską czarną fasolą. Można do niej dodać kurczaka lub podsmażone krewetki. Jeśli masz trochę guacamole to też nie zaszkodzi. Ostatnio przerzuciłam się z typowych sałatek warstwowych, gdzie poszczególne warzywa ułożone są jedno na drugim na sałatki, gdzie warstwy są poziomymi pasami. Od razu ładniej i bardziej kolorowo.

 

Składniki:

garść sałaty lub roszponki – umytej i osuszonej

awokado – obrane i skropione sokiem z cytryny

kukurydza z puszki – odsączona

czarna fasola z puszki – odsączona

czerwona papryka – oczyszczona i pokrojona na kawałki

żółty ser starty na tarce

pół małej czerwonej cebuli – obranej i posiekanej drobno

pół usmażonej piersi kurczaka pokrojonej na plasterki  

4 daktyle pokrojone na plasterki (opcjonalnie)

10 chipsów kukurydzianych typu tortilla


Jak przygotować sałatkę Santa Fe?

Na talerzu układamy sałatę a na niej warstwę awokado, potem pasek kukurydzy, fasolę, paprykę, żółty ser i kurczaka. Kurczaka posypujemy cebulą i daktylami (jeśli ich używamy). Dekorujemy talerz trójkątnymi chipsami kukurydzianymi.

Sałatka Santa Fe

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Aksamitne ciasto czekoladowe z pomidorami i chili

Aksamitne ciasto czekoladowe z pomidorami i chili

Chyba założę nowego bloga z przepisami na ciasta warzywne. Są jeszcze pyszniejsze niż tradycyjny murzynek czy ciasto czekoladowe a dodatek warzyw sprawia, że możemy ograniczyć ilość mąki i cukru a za to przemycić sobie coś zdrowego. Przecież likopen zawarty w pomidorach pod wpływem temperatury pieczenia […]

Sałatka Cobb

Sałatka Cobb

Moją ulubioną sałatką z resztek jest sałatka Cobb. Potrzebne jest awokado, trochę warzyw i kotlet z kurczaka, który pozostał z obiadu. Najlepiej jakby nie był w panierce jak mój, ale resztkowym sałatkom nie zagląda się zęby. Nawet jak są tak pyszne jak ta. Podają ją […]




Bitnami