Sałatka z raków w zalewie i z groszku

Sałatka z raków w zalewie i z groszku

Ostatnio mam kłopot z krewetkami. Myślę, że ich jakość się bardzo pogorszyła. Często słyszy się o złych warunkach, w jakich są produkowane, że są pełne chemii i że mogą uczulać. Dużo zdrowszą opcją na małą, pełną białka przegryzkę są raki. Najłatwiej jest dostać w sklepie ogonki rakowe w zalewie. Są przepyszne. Jeśli czytasz tego bloga, to wiesz, że uwielbiam warzywa z puszki, więc bez groszku się nie obędzie. Sos można przyprawić dowolnymi przyprawami, które lubisz, ale mnie po przeczytaniu “Gotowi, by gotować” Agnieszki Kręglickiej, raki kojarzą się z lubczykiem, więc dziś będzie właśnie taka kompozycja.

 

Składniki:

150 g raków w zalewie – odsączone

groszek z puszki – odsączony

3 czubate łyżki jogurtu greckiego lub majonezu

ząbek czosnku przetarty przez praskę

świeżo mielony pieprz

szczypta suszonego lubczyku

 

Jak przygotować sałatkę z raków i groszku?

Z jogurtu, czosnku i przypraw kręcimy sos. Nie trzeba solić, bo raki są już słone. Mieszamy go z groszkiem. Na wierzch układamy raki  cieszymy się tą błyskawiczną sałatką.

Sałatka z raków w zalewie i groszku

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Sałatka Cobb

Sałatka Cobb

Moją ulubioną sałatką z resztek jest sałatka Cobb. Potrzebne jest awokado, trochę warzyw i kotlet z kurczaka, który pozostał z obiadu. Najlepiej jakby nie był w panierce jak mój, ale resztkowym sałatkom nie zagląda się zęby. Nawet jak są tak pyszne jak ta. Podają ją […]

Sałatka tatarska

Sałatka tatarska

Sos tatarski to jeden z najlepszych sosów do mięsa. Domowy jest tak pyszny, że można by go jeść do wszystkiego. A może by tak przerobić go na sałatkę, która będzie bardziej treściwa, ale równie pyszna? Oto sałatka tatarska!   Składniki: marchewka starta na tarce pół […]




Bitnami