Sałatka z pieczonych warzyw z fetą i cynamonem

Sałatka z pieczonych warzyw z fetą i cynamonem

Uwielbiam sałatki na ciepło i cudowny zapach pieczonych w piekarniku ziemniaków. Ten zapach można jeszcze podkręcić dodając do pieczenia aromatyczny cynamon i posypując je po upieczeniu zieleniną. Pieczone warzywa układamy na talerzu, posypujemy dodatkami i jemy jeszcze ciepłe. Najpyszniejsze w tej sałatce są pieczone różyczki kalafiora i upieczony do kremowej miękkości czosnek. Piękny kolor i chrupkość to zasługa ziarenek granatu, można je zastąpić prażonym słonecznikiem, ale to nie będzie to samo. Kto powiedział, że comfort food nie może być zdrowy?

Sałatka z pieczonych warzyw z fetą i cynamonem

Składniki:

pół kilo ziemniaków ugotowanych w mundurkach

mały kalafior podzielony na małe różyczki lub opakowanie mrożonego

pół główki czosnku (bez obierania)

3 łyżki oliwy

łyżeczka cynamonu

po ćwierć łyżeczki pieprzu i suszonego rozmarynu

ser feta pokrojony na kawałki

garść ciemnych oliwek bez pestek

drobno posiekany szczypiorek

drobno posiekany koperek

kilka dużych kaparów do dekoracji

połowa owocu granatu – wyłuskana

 

Jak przygotować sałatkę z pieczonych warzyw z fetą i cynamonem?

Ziemniaki kroimy na ćwiartki. Nie musimy ich obierać. Na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia układamy ziemniaki, kalafiora i czosnek. W miseczce mieszamy oliwę z cynamonem, pieprzem i rozmarynem. Polewamy oliwą warzywa. Pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut, aż warzywa się zarumienią. Na talerzu układamy ziemniaki, kalafiora i kilka obranych ząbków pieczonego czosnku. Posypujemy serem fetą, oliwkami, szczypiorkiem i koperkiem. Dekorujemy kaparami i pestkami granatu. Podajemy natychmiast.

Sałatka z pieczonych warzyw z fetą i cynamonem

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Sałatka z soczewicy, pęczaku, nasion konopi i granatu

Sałatka z soczewicy, pęczaku, nasion konopi i granatu

Lubicie sałatkę z soczewicy? Dziś będzie wersja z siemieniem konopnym. Konopie siewne coraz częściej trafiają na nasze stoły. Oczywiście w tej pożywnej formie, która nie ma niewiele wspólnego z indyjską wersją “imprezową”. Co konopnego możemy zjeść? W sklepach ze zdrową żywnością możemy kupić  białko konopne, […]

Sałatka ziemniaczana z cukinią i śliwką węgierką

Sałatka ziemniaczana z cukinią i śliwką węgierką

Robiliście kiedyś sałatkę ze śliwką węgierką? Jesień to przecież czas, kiedy śliwki węgierki dodajemy do wszystkiego -od ciast do przetworów. Są takie piękne – żółte w środku, z welwetową skórką, lekko wydłużone – typowo polskie. Dlatego dziś będzie sałatka ziemniaczana właśnie ze śliwką. Jest tak […]



2 thoughts on “Sałatka z pieczonych warzyw z fetą i cynamonem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami