Sałatka z pęczaku i bobu

Sałatka z pęczaku i bobu

Dziś będzie sałatka z pęczaku i bobu. Pisałam już, że uwielbiam pęczak? W sezonie na bób trafia on zawsze do pęczakowej sałatki. Ważne tylko, żeby nie rozgotować bobu, bo wtedy zamienia się w puree i wyciska się ze skorupki jak hummus. Kilka minut gotowania bobu wystarczy w zupełności. Bób to jedno z niewielu warzyw strączkowych, które jem w sezonie świeże. Chciałabym jeść też więcej groszku cukrowego, ale niestety nie jest tak dobrze dostępny.

 

Składniki na 2 osoby:

szklanka ugotowanego al dente i obranego bobu (odłożyć kilka ziarenek do dekoracji)

szklanka  ugotowanego pęczaku

sok z połowy cytryny

świeżo zmielony pieprz

pęczek rzodkiewki – umytej i startej na tarce

pół ogórka szklarniowego – obranego i drobno pokrojonego

3 pomidory malinowe pokrojone na ósemki

dymka – cebula ze szczypiorkiem – posiekana

po pół pęczka koperku i natki pietruszki – drobno posiekane

4 listki mięty – posiekanej

chlust oliwy do dekoracji

 

Przepis na sałatkę z pęczaku i bobu

 

Pęczak skropić cytryną i popieprzyć. Wszystkie składniki  wymieszać. Udekorować bobem i polać odrobiną oliwy.

Przepis na sałatkę z pęczaku i bobu

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Sałatka z soczewicy, pęczaku, nasion konopi i granatu

Sałatka z soczewicy, pęczaku, nasion konopi i granatu

Lubicie sałatkę z soczewicy? Dziś będzie wersja z siemieniem konopnym. Konopie siewne coraz częściej trafiają na nasze stoły. Oczywiście w tej pożywnej formie, która nie ma niewiele wspólnego z indyjską wersją “imprezową”. Co konopnego możemy zjeść? W sklepach ze zdrową żywnością możemy kupić  białko konopne, […]

Pęczak ze szparagami i orzechami

Pęczak ze szparagami i orzechami

Zrobiłam sobie szparagowy weekend. Każdego dnia coś ze szparagami. Najbardziej smakowały mi klasyki czyli szparagi sosem, albo z jajkiem z płynnym żółtkiem i zupa szparagowa. Z mniej ogranych smaków zrobiłam sałatkę ziemniaczana ze szparagami i kaszę pęczak ze szparagami. W końcu sezon na szparagi jest […]




Bitnami