Sałatka z marynowanym camembertem

Sałatka z marynowanym camembertem

Najlepszą przekąską do piwa jest czeski hermelin, czyli marynowany w oleju i przyprawach serek pleśniowy typu camembert. Można go zjeść w każdej czeskiej knajpie, ale bardzo łatwo jest go zrobić w domu. Domowa wersją sałatkowa jest też zdrowsza, chrupiąca i bardziej sycącą. Idealna sałatka, kiedy bierze nas przeziębienie.

Składniki na każdą porcję:

połówka marynowanego camemberta (tutaj przepis)
garść pestek słonecznika do obtoczenia serka
garść mieszanki sałat
garstka orzechów podprażonych na patelni z łyżką miodu
sos winegret ukręcony z 5 łyżek oliwy, łyżki octu jabłkowego, łyżki miodu i świeżo mielonego pieprzu

Jak przygotować sałatkę z hermelinem?
Ze składników na sos ucieramy winegret. Nie musi być bardzo intensywny w smaku, bo marynowany ser jest bardzo czosnkowy i pełny smaku. Serek wyjmujemy z zalewy, obtaczamy w ziarnach słonecznika. Nic nie szkodzi jeśli nam się rozpadnie na pół przy wyjmowaniu ze słoika. Na talerzu układamy sałatę. Układamy serek na sałacie i posypujemy karmelizowanymi w miodzie orzechami. Polewamy sosem winegret tuż przed podaniem.

sałatka hermelin camembert

 




Bitnami