Sałatka z kiszonych buraków, pomarańczy i fasoli

Sałatka z kiszonych buraków, pomarańczy i fasoli

Grudzień to czas, kiedy przygotowujemy zakwas na barszcz. Buraków z zakwasu nie musimy wyrzucać, nawet jeśli wyjdzie ich duża ilość, bo możemy je pokroić w plasterki i przerobić na pyszną sałatkę lub carpaccio z buraków. Dziś będzie kolejny przepis na Święta Zero Waste: sałatka z kiszonych buraków i fasoli.

Składniki na 2 porcje:

garść młodych liści szpinaku – umytych i wysuszonych
pomarańcza obrana i pokrojona na plasterki
kiszone buraki z zakwasu na barszcz pokrojone na cienkie plasterki
puszka fasoli odsączona
2 małe ogórki kiszone pokrojone na ósemki
jajko ugotowane na twardo i obrane (opcjonalnie)

łyżka oleju tłoczonego na zimno do dekoracji (u mnie lniany)

Przepis na sałatkę z kiszonych buraków

Przepis na sałatkę z kiszonych buraków i fasoli

Przygotować 2 talerze. Na każdym ułożyć liście szpinaku i plasterki pomarańczy ułożone na krawędziach talerza. Na to układamy kółko z plasterków kiszonego buraka, w środek którego wykładamy fasolę. Dekorujemy kawałkami kiszonego ogórka, połówką jajka i polewamy oliwą.

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Pizzoccheri, czyli co pysznego zrobić z bigosem

Pizzoccheri, czyli co pysznego zrobić z bigosem

Nadmiar bigosu czy akpusty wigilijnej, który został po świętach to zdecydowanie problem pierwszego świata, ale skala na jaką marnuje się żywność w czasie świąt to już nie jest tak zabawny temat. Po prostu przygotowujemy 12 potraw, które nie mieszczą się w lodówce, a potem jest […]

Owoce i warzywa sezonowe – jak jeść bardziej sezonowo zimą?

Owoce i warzywa sezonowe – jak jeść bardziej sezonowo zimą?

Kiedy mieszka się w dużym mieście i robi zakupy w supermarkecie pojęcie sezonowości nie jest tak bardzo oczywiste. Ziemniaki są przecież w sklepach przez cały rok. Jeśli nie ma świeżego kalafiora czy malin można zawsze kupić mrożone. Cukinia jest też przez cały rok, tylko że […]




Bitnami