Letnia sałatka z fasolki szparagowej i moreli z masłem palonym

Letnia sałatka z fasolki szparagowej i moreli z masłem palonym

Jednym ze smaków lata są dla mnie polskie morele. Zwykle jemy je suszone, ale takie prosto z drzewa są najlepsze. Do tego fasolka, pomidory i letni obiad gotowy!

 

Składniki:

fasolka szparagowa – obrana i ugotowana

6 moreli – przekrojonych na pół, z wyjętymi pestkami

3 łyżki masła

pół opakowania fety pokrojonej na kawałki

świeżo zmielony pieprz

2 pomidory malinowe pokrojone na kawałki

pół małej czerwonej cebuli – posiekanej drobno i posolonej

Sałatka z fasolki szparagowej i moreli

Przepis na letnią sałatkę z fasolki szparagowej i moreli z masłem palonym

Masło rozpuścić na patelni i podsmażyć aż lekko zbrązowieje i będzie mieć orzechowy zapach. Morele podsmażyć na tym maśle kładąc je na patelni płaską stroną. Ułożyć je na talerzu i przykryć każdą kawałkiem fety. Na środek talerza nałożyć ugotowaną i odsączoną fasolkę. Na drugim końcu talerza położyć pomidory i posypać cebulą. Polać fasolkę i morele masłem, które zostało na patelni.

 

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Sałatka szopska z groszkiem

Sałatka szopska z groszkiem

Ostatnio sporo jest głosów, że klasyczne przepisy trzeba kultywować bez żadnych zmian i jeśli zmiania się jakiś składnik, to należy zmienić też nazwę tego dania. Prawidłowo powinna być to więc sałatka warzywna z serem bułgarskiem i groszkiem polskim. Warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach […]

Pęczak z mandarynkami i orzechami włoskimi

Pęczak z mandarynkami i orzechami włoskimi

Jakie jest wasze ulubione danie do zabrania do pracy? Ja ostatnio pokochałam pęczak. Można go zjeść na ciepło i na zimno, przechowywany w pudełku lunchowym z dobrym sosem nabiera pięknego aromatu i kształtu. Prawie jak w “Lalce” Prusa, gdzie na srebrnym półmisku jako rarytas podawano […]