Sałatka z dynią na ciepło

Sałatka z dynią na ciepło

Jesień to czas rozgrzewające dania. Nawet sałatki można wtedy jeść na ciepło. To czas na dynię (zwłaszcza hokkaido, którą można jeść razem ze skórką), orzechy włoskie i pachnące winem jabłka. Większość składników tej sałatki rośnie na mojej działce, wystarczy dodać sos i roszponkę.
Składniki na każdą osobę:
garść roszponki
jabłko
sok z całej cytryny
pół małej dyni Hokkaido ze skórką
duża łyżka sezamowej tahini
3 orzechy włoskie do dekoracji
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Dynię pozbawiamy pestek, smarujemy odrobiną oliwy, solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku ok. 20 minut, aż będzie miękka. Mieszamy pozostały sok z cytryny z pastą tahini. Na talerzu układamy roszponkę. Jabłko obieramy i kroimy w słupki, skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało i układamy na talerzu. Kiedy dynia się upiecze ostrożnie kroimy ją na kawałki i układamy na talerzu z jabłkiem. Posypujemy orzechami włoskimi, dekorujemy łyżką tahini z cytryną. Podajemy natychmiast, żeby dynia nie ostygła.

dynia

 


Related Posts

Carpaccio z kiszonych buraków

Carpaccio z kiszonych buraków

Osobiście nie lubię przepisów, w których okazuję się, że powinnam zacząć gotować tydzień wcześniej – od nastawienia buraków na zakwas. Ale za to lubię przepisy z bonusem, którym jest pyszny produkt uboczny – w tym przypadku dostaniemy sok z buraków, który można przerobić na barszczyk. […]

Piernik mocno orzechowy

Piernik mocno orzechowy

Piernik to moje ulubione ciasto. Uwielbiam zapach przypraw, gdy się piecze i lubię smarować go serkiem jak chleb, kiedy po kilku dniach robi się bardziej suchy. Jem go przez cały rok, ale szczególnie smakuje w okresie świątecznym. Moja ulubiona polewa to serek mascarpone z cytryną, […]



2 thoughts on “Sałatka z dynią na ciepło”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


FreshMail.pl
 

FreshMail.pl
 
Bitnami