Ryż z ananasem

Ryż z ananasem

Jakiś czas temu napisałam tekst o sezonowych warzywach i owocach zimą. Zrobiłam tam sobie listę sezonowych, zimowych pyszności, które chciałabym zjeść, zanim przyjdzie wiosna. Na mojej liście znalazł się między innymi ananas. Więc dziś będzie coś z ananasem.

 

Składniki:

200 ml mleka lub mleka roślinnego

150 g ryżu do risotto

2 łyżki miodu

ananas obrany i pokrojony w kostkę

sok z całej cytryny

szczypta cynamonu do dekoracji

 

Jak przygotować ryż z ananasem?

Ryż gotujemy w mleku wg, wskazówek na opakowaniu. W tym czasie mieszamy ananasa z sokiem z cytryny i miodem. Przed podaniem dodajemy ananasa do ryżu i dokładnie mieszamy.

Ryż z ananasem

Lubisz moje  wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Owoce i warzywa sezonowe – jak jeść bardziej sezonowo zimą?

Owoce i warzywa sezonowe – jak jeść bardziej sezonowo zimą?

Kiedy mieszka się w dużym mieście i robi zakupy w supermarkecie pojęcie sezonowości nie jest tak bardzo oczywiste. Ziemniaki są przecież w sklepach przez cały rok. Jeśli nie ma świeżego kalafiora czy malin można zawsze kupić mrożone. Cukinia jest też przez cały rok, tylko że […]

Szyszki z ryżu z cynamonem

Szyszki z ryżu z cynamonem

Pamiętacie jak robiło się szyszki z ryżu? To smak dzieciństwa, który można kupić na każdym jarmarku i często w parkach. Jednak te kupne nie były robione z najlepszych składników. Różnica w smaku, gdy spróbujemy domowych szyszek jest powalająca. A wystarczy rozpuścić krówki z masłem. Nie […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


FreshMail.pl
 

FreshMail.pl
 
Bitnami