“Retrowarzywa” – recenzja

“Retrowarzywa” – recenzja

Gotowaniezpasja.pl, to blog prowadzony przez Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza. Ich druga książka  – “Retrowarzywa”  opowiada o różnorodności warzyw, które kiedyś były jadane codziennie, ale potem stały się rzadkością. Dlaczego zniknęły? Bo łatwiej było produkować na skalę przemysłową mniej odmian, albo trudno się je obiera jak topinambur czy wężymord, albo dlatego, że inne odmiany miały więcej składników odżywczych, albo że zjedzone w zbyt dużej ilości powodowały problemy jak rabarbar, albo że źle się kojarzyły jak wojenna brukiew. Tymczasem brukiew, topinambur, pasternak, jarmuż, skorzonera i  rabarbar wracają powoli do łask. Rabarbar to najpyszniejszy składnik deserów, jarmuż wrócił na salony, a topinambur jest po prostu zdrowy.

Problemem jest nie tylko ich dostępność i cena na różnego rodzaju biobazarach. Zwłaszcza jeśli wiemy, że kiedyś były jedzeniem dla świń i że nie powinny tyle kosztować. Albo, że topinambur praktycznie sam rośnie. Albo że pasternak jest często sprzedawany jako podróbka pietruszki, bo jest tańszy w uprawie i większy, więc jeśli na biobazarze chcą za niego 5 razy tyle, co za pietruszkę, to coś tu jest nie tak. Przede wszystkim zapomnieliśmy, co można z nich ugotować i nie mamy sprawdzonego przepisu. A przecież wystarczy przeczytać książkę kucharską o tych retrowarzywach, żeby wyczarować sobie pyszne, oryginalne dania i móc spróbować tych starych warzyw jako ciekawych nowości.

 

W swojej książce chłopaki z Gotowaniezpasja.pl sięgają nomen omen do korzeni i oprócz przepisów fundują nam też rys historyczny o tym jak spożywano to warzywo drzewiej. Przepisy są jednak całkiem nowoczesne i ciekawe, Z oryginalnych pomysłów można podpatrzeć dodawanie owoców do dań np. wiśnie jako dekoracja pierogów czy barszczu, albo gravlax jagodowy.

Retrowarzywa Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz

Co bym ugotowała z tej książki?

Na pewno przetestuję tartę z botwiny i koziego sera, pizzę z buraczanym pesto i kaszanką, makaron z jeżynami i kurkami, kompot z rabarbaru i truskawek z zielonym pieprzem, pasztet z musem z rabarbaru, śledzia z rabarbarem lub ze skorzonerą, pieczoną skorzonerę z boczkiem, chłodnik z jarmużem, raviolo z pasternakiem i płynnym żółtkiem, oraz pasternak pieczony z gruszkami i figami.

A tymczasem polecam też moje przepisy na dania z topinamburem i rabarbarem.

 


 

Retrowarzywa

Autor: Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz

Wydawnictwo: Edgard – Samo sedno, 2016

Okładka: twarda


Related Posts

Kiszony topinambur

Kiszony topinambur

Topinambur to jedno z tych warzyw typu pasternak, które najpierw było powszechnie dostępne. Potem okazało się, że bez sensu je uprawiać skoro pasternak ma mniej substancji odżywczych niż pietruszka, a topinambur gorzej się obiera niż ziemniak. Następnie oba zostały ponownie odkryte na biobazarach i teraz […]

Topinambur zapiekany z serem

Topinambur zapiekany z serem

Uwielbiam topinambur, ale nie lubię go kupować, bo zwykle jest drogi i nie lubię go obierać, bo ma nieregularne kształty i obieraczka wysiada. Jeśli chodzi o pierwsze ale, to podobno rośnie sam, więc posadzę go sobie na działce. Jeśli chodzi o obieranie, to zawsze gotuje […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


FreshMail.pl
 

FreshMail.pl
 
Bitnami