Gotowaniezpasja.pl, to blog prowadzony przez Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza. Ich druga książka – “Retrowarzywa” opowiada o różnorodności warzyw, które kiedyś były jadane codziennie, ale potem stały się rzadkością. Dlaczego zniknęły? Bo łatwiej było produkować na skalę przemysłową mniej odmian, albo trudno się je obiera jak topinambur czy wężymord, albo dlatego, że inne odmiany miały więcej składników odżywczych, albo że zjedzone w zbyt dużej ilości powodowały problemy jak rabarbar, albo że źle się kojarzyły jak wojenna brukiew. Tymczasem brukiew, topinambur, pasternak, jarmuż, skorzonera i rabarbar wracają powoli do łask. Rabarbar to najpyszniejszy składnik deserów, jarmuż wrócił na salony, a topinambur jest po prostu zdrowy.
Problemem jest nie tylko ich dostępność i cena na różnego rodzaju biobazarach. Zwłaszcza jeśli wiemy, że kiedyś były jedzeniem dla świń i że nie powinny tyle kosztować. Albo, że topinambur praktycznie sam rośnie. Albo że pasternak jest często sprzedawany jako podróbka pietruszki, bo jest tańszy w uprawie i większy, więc jeśli na biobazarze chcą za niego 5 razy tyle, co za pietruszkę, to coś tu jest nie tak. Przede wszystkim zapomnieliśmy, co można z nich ugotować i nie mamy sprawdzonego przepisu. A przecież wystarczy przeczytać książkę kucharską o tych retrowarzywach, żeby wyczarować sobie pyszne, oryginalne dania i móc spróbować tych starych warzyw jako ciekawych nowości.
W swojej książce chłopaki z Gotowaniezpasja.pl sięgają nomen omen do korzeni i oprócz przepisów fundują nam też rys historyczny o tym jak spożywano to warzywo drzewiej. Przepisy są jednak całkiem nowoczesne i ciekawe, Z oryginalnych pomysłów można podpatrzeć dodawanie owoców do dań np. wiśnie jako dekoracja pierogów czy barszczu, albo gravlax jagodowy.
Co bym ugotowała z tej książki?
Na pewno przetestuję tartę z botwiny i koziego sera, pizzę z buraczanym pesto i kaszanką, makaron z jeżynami i kurkami, kompot z rabarbaru i truskawek z zielonym pieprzem, pasztet z musem z rabarbaru, śledzia z rabarbarem lub ze skorzonerą, pieczoną skorzonerę z boczkiem, chłodnik z jarmużem, raviolo z pasternakiem i płynnym żółtkiem, oraz pasternak pieczony z gruszkami i figami.
A tymczasem polecam też moje przepisy na dania z topinamburem i rabarbarem.
Autor: Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz
Wydawnictwo: Edgard – Samo sedno, 2016
Okładka: twarda