“Pyszności z roślin” recenzja książki Weganona

“Pyszności z roślin” recenzja książki Weganona

Blog weganon.pl to miejsce ze zdrowymi przepisami dla wegan. Jego autor wydał właśnie książkę “Pyszności z roślin”, która jest alternatywą dla przesłodzonych i niezdrowych kupnych słodyczy. Deser ma przecież dostarczać składników odżywczych jak każdy inny posiłek.  Weganon dodaje też do ciast superfoods np. chlorellę czy siemię lniane. Jego książka to proste śniadania i desery bez nabiału (w tym jajek), ale z glutenem, bo zboża to rośliny, więc nie są tu zakazane. To podręcznik dla wegańskich cukierników, którzy chcą upiec coś bez składników pochodzenia zwierzęcego, ale słodkiego, efektownego i smacznego.

 

Znajdziemy tu przepisy na chandrę, na tarty, naleśniki, lody, na dania, które pamiętamy z dzieciństwa, ale też inspiracje  kuchnią całego świata. Weganon uczy nas też czym zastępować jajka i mleko w różnego rodzaju przepisach. Osobiście jestem psychofanem ciast czy lodów warzywnych i przepisów z lat ‘90 typu ciepłe lody i blok czekoladowy, więc bardzo czekałam na tę książkę. Nie zawiodłam jeśli chodzi o te 2 działy. Po lekturze “Pyszności z roślin” mam ochotę od razu kupić sobie formę do babki i prostokątną foremkę do tarty z wyjmowanym dnem. Mam też nadzieję, że nie utyję 10 kilo jak zjem wszystko, co chciałabym upiec z tej książki.

 

Jakie “Pyszności z roślin” upiekłabym z tej książki?

Dobrze wygląda mus czekoladowy, czekoladki birmańskie, brownie z ekspandowanej kaszy, lody dyniowe i groszkowe, borówkowo-malinowa straciatella, ciasto ziemniaczane  z gruszkami, buraczane z żurawiną,  keks batatowy, grecka fanouropita i fasolowy krem ciasteczkowy. Czekoladowa kora jak z kawiarni Karmello okazuje się całkiem prosta do zrobienia, więc nie muszę już jej kupować. Będę ją robić. Załuję, że skończył się już sezon na kwiaty bzu, bo zrobiłabym z nich kisiel. Koniecznie muszę też zrobić kalafiorowe brownie, szwedzkie bułeczki w wersji dyniowej i libańskie ciasto semolinowe.

Pyszności z roślin. Paweł Ochman

Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału

Autor:     Paweł Ochman z bloga Weganon

Wydawnictwo:     Społeczny Instytut Wydawniczy Znak

Data premiery:     2017

Okładka: twarda


Related Posts

Najlepsze książki kulinarne 2016 – Top 10

Najlepsze książki kulinarne 2016 – Top 10

Uwielbiam książki kulinarne – piękne zdjęcia, inspirujące pomysły, często po prostu smakowite historie, które uzupełniają to, co dzieje się za stołem. Nie ważne, czy ugotuję potem coś z nich. Przyjemność sprawia mi samo oglądanie obrazków, wyobrażanie sobie smaków i marzenia. Ponieważ prowadzę bloga kulinarnego, czytam […]

Najlepsze 7 książek kulinarnych o kuchniach świata

Najlepsze 7 książek kulinarnych o kuchniach świata

Dziś będzie ranking w 7 książek dookoła świata, czyli najlepsze 7 książek kulinarnych o kuchniach świata Czy można jeść w kółko pierogi i schabowego z buraczkami? Gdybyście chcieli się trochę dokształcić, żeby móc podawać bardziej egzotyczne dania, to z pomocą przychodzą książki kucharskie. Jakie 7 […]




Bitnami