Piwo rżnięte, czyli řezané pivo pół na pół ciemne z jasnym

Piwo rżnięte, czyli řezané pivo pół na pół ciemne z jasnym

Niedawno byłam w Pradze na kulinarnej wycieczce (zobacz tu więcej o niej). Oczywiście podstawowym i tańszym niż woda mineralna napojem jest tam piwo. Gdybyśmy nie mogli się zdecydować czy ciemne czy jasne, to nie musimy wybierać. W każdym czeskim barze możemy napić się piwa pół na pół  – ciemnego z jasnym. Nie trzeba jednak jechać tak daleko. Wystarczy je delikatnie nalać w domu. Sekretem jest różnica w gęstości obydwu piw – to na górze powinno mieć mniej ekstraktu, a to na dole być bardzo mocno schłodzone. Ilość ekstraktu powinna być napisana na butelce – piwa fabryczne mogą nie mieć tego oznaczenia, ale rzemieślnicze na pewno będą miały. Łatwiej jest zrobić piwo pół na pół z ciemnym na dole, bo ciemne mają zwykle więcej ekstraktu, więc najlepiej zacząć od tej opcji. Osobiście nie lubię, kiedy jest dużo pianki, ale łatwiej jest za pierwszym razem zrobić wersję z pianką.

 

Składniki na 2 kufle:

jasne zimne piwo

ciemne zimne piwo np. stout czy porter – mocno schłodzone

 

Przepis na piwo rżnięte

Do kufla wlewamy pół butelki ciemnego piwa. Powinno być trochę pianki, ale bez przesady. Następnie bierzemy łyżkę i trzymając ją odwróconą do góry denkiem i przy ściance kufla delikatnie wlewamy jasne piwo tak, żeby się nie wymieszały.

Piwo rżnięte, czyli řezané pivo pół na pół ciemne z jasnym

Do tego koniecznie jakieś przekąski czy przegryzki najlepiej pizza. Jak mówi niemieckie przysłowie 3 piwa razem dają sznycla, czyli, że nie da się pić piwa nic nie jedząc.  Jeśli nic nie mamy w domu, to wtedy googlujemy “pizza warszawa dostawa” i  też nie umrzemy z głodu.

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Praga – przewodnik kulinarny

Praga – przewodnik kulinarny

Kiedy byłam pierwszy raz w Pradze nie byłam bardzo mięsna, więc najbardziej smakowało mi jedzenie w wegetariańskiej knajpie prowadzonej przez Hare Kriszna. Trzeba bowiem stwierdzić, że przygotowywaniu dań tradycyjnej czeskiej kuchni żadne warzywo poza ziemniakiem nie odniosło jeszcze krzywdy. Za drugim razem w Pradze moim […]

Marynowany camembert

Marynowany camembert

Osobiście uważam, że marynować można wszystko, co nie ucieka na drzewo, ale ten przepis to nie mój wynalazek, tylko klasyka kuchni czeskiej. Najbardziej typowy czeski przysmak do piwa to nakládaný hermelín, czyli marynowany w oleju i przyprawach serek hermelin, który bardzo przypomina camembert. Jest prosty […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


FreshMail.pl
 

FreshMail.pl
 
Bitnami