Piszinger – wafle z kajmakiem, masłem orzechowym i dżemem porzeczkowym

Piszinger – wafle z kajmakiem, masłem orzechowym i dżemem porzeczkowym

Szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak smakuje oryginalny tort waflowy Piszingera z XIX wiecznej CK Monarchii, bo znam go tylko w PRLowskiej wersji z masą kakao-podobną, pokrojony w wygodne imprezowe trójkąty. Czekoladopodobny czy nie, ten deser szybko się robi, łatwo go zabrać na piknik czy imprezę i szybko znika. Dlatego bez żalu rozstałam się z kakaowym nadzieniem. Jeśli lubisz masło orzechowe to da wersja będzie Ci bardzo smakować. Samo masło jest zapychające i ciężko się smaruję, dlatego mieszam go z kajmakiem i dodaję warstwę dżemu porzeczkowego. Można go zastąpić warstwą galaretki winogronowej, będzie bardziej amerykański. Gotowe trójkąty można obtoczyć pokruszonymi orzeszkami. Będą jeszcze pyszniejsze. Obowiązkowy jest natomiast rąbek z gorzkiej czekolady. Będzie łagodzić słodycz nadzienia i przypominać o oryginalnych kakaowych piszingerach. Ale porzeczka też jest wielce ok. To idealne ciasto jeśli nie chce ci się piec pleśniaka.

Piszinger - wafle z kajmakiem, masłem orzechowym i dżemem porzeczkowym

Składniki:

opakowanie kwadratowych wafli

gotowy kajmak w puszce – połowa opakowania

masło orzechowe – tyle co kajmaku

gęsty dżem porzeczkowy

 

tabliczka gorzkiej czekolady

posiekane drobno orzechy (opcjonalnie)

Piszinger - wafle z kajmakiem, masłem orzechowym i dżemem porzeczkowym

Jak przygotować piszingera – wafle z kajmakiem, masłem orzechowym i dżemem porzeczkowym?

Kajmak wymieszaj z masłem orzechowym w równych proporcjach. Wafle przekrój na pół, żeby uzyskać równe prostokąty. Pierwszą warstwą jest dżem porzeczkowy. Rozsmarowujemy go cienko i przykrywamy kolejnym waflem. Na to idzie kilka warstw masy kajmakowo-orzechowej. Ostatnia warstwa to znów dżem porzeczkowy. Kiedy tort waflowy jest gotowy, odkrywamy po pół centymetra z każdej strony, żeby pozbyć się miejsc bez nadzienia i żeby spróbować czy dobre. Potem przykrywamy wafle ściereczką i przyciskamy ciężarkiem (np. deska do krojenia i i kilka książek) na 2-3 godziny lub na noc. Po tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Wystarczy położyć ją na talerzyku, który kładziemy na garnku z gotującą się wodą. Wafle kroimy na trójkąty  i krawędzie ich maczamy w roztopionej czekoladzie. Jeśli jeszcze jest nam mało możemy posypać czekoladę orzeszkami.

Piszinger - wafle z kajmakiem, masłem orzechowym i dżemem porzeczkowym

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Ciasto jogurtowe z kajmakiem i bananami

Ciasto jogurtowe z kajmakiem i bananami

Jednym z najprostszych letnich ciast jest ciasto jogurtowe. Nie trzeba mieć miksera, żeby je zrobić. Nie potrzeba dodawać dużo cukru, bo dodatki są słodkie same z siebie. Doskonale pasują do niego owoce, dodatki można dowolnie wymieniać. Moja ulubiona wersja jest z bananami, orzechami i kajmakiem […]

Hummus z masłem orzechowym

Hummus z masłem orzechowym

Taki hummus orzechowy to przepyszna klasyka. Jeśli jesteście fanami masła orzechowego, to będziecie zachwyceni. Idealna pasta na letni piknik. Wystarczy trochę warzyw pokrojonych w słupki i mamy gotowe śniadanie czy przekąskę.   Składniki: 400 g ugotowanej i odsączonej ciecierzycy (lub 1 puszka) 4 czubate łyżki […]