Piernik mocno orzechowy

Piernik mocno orzechowy

Piernik to moje ulubione ciasto. Uwielbiam zapach przypraw, gdy się piecze i lubię smarować go serkiem jak chleb, kiedy po kilku dniach robi się bardziej suchy. Jem go przez cały rok, ale szczególnie smakuje w okresie świątecznym. Moja ulubiona polewa to serek mascarpone z cytryną, taki jak na cieście marchewkowym. Ponieważ mam sporo orzechów włoskich z działki, to najczęściej one trafiają do środka. W dużych ilościach! Praktyczne i pyszne!
Składniki:
5 jajek
szklanka cukru
szklanka miodu
szklanka mleka lub maślanki
1/4 szklanki oleju
3 i pół szklanki mąki
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
półtora szklanki orzechów włoskich (posiekanych grubo)
50 g suszonych śliwek bez pestek
po 2 łyżki kakao i kawy zbożowej
po 1 łyżeczce mielonych goździków, cynamonu, pieprzu i łyżeczka przyprawy do piernika

masło do posmarowania foremki

polewa: pół opakowania serka mascarpone + 3 łyżki  soku z cytryny
Kamyczki czekoladowe  do posypania polewy
Przygotowanie:

Jajka ubijamy mikserem z cukrem i łączymy z mokrymi składnikami, czyli miodem, mlekiem i olejem. W drugiej misce mieszamy suche składniki, czyli mąkę, sodę i przyprawy. Powoli dodajemy suche do mokrego i miksujemy całość na gładką masę Pieczemy w 180 stopniach przez 50 min (góra i dół bez termoobiegu) w keksówce posmarowanej masłem. Pamiętaj, że piernik urośnie, więc wlewamy ciasto tylko do 3/4 wysokości formy.
Kiedy piernik ostygnie smarujemy środek polewą zrobioną z serka mascarpone wymieszanego z cytryną i posypujemy kamyczkami do dekoracji.

piernik2

 


Related Posts

Piernik marokański z ras el hanout

Piernik marokański z ras el hanout

Najlepsze ciasto jakie ostatnio jadłam to rodzaj piernika z marokańską mieszanką przypraw ras el hanout. To coś pomiędzy przyprawą do piernika a curry. Zostawia na języku lekko pikantny posmak, ale kojarzy mi się właśnie z piernikiem. Kupiłam tę przyprawę po przeczytaniu “Pysznie dla rodziny i […]

Carpaccio z kiszonych buraków

Carpaccio z kiszonych buraków

Osobiście nie lubię przepisów, w których okazuję się, że powinnam zacząć gotować tydzień wcześniej – od nastawienia buraków na zakwas. Ale za to lubię przepisy z bonusem, którym jest pyszny produkt uboczny – w tym przypadku dostaniemy sok z buraków, który można przerobić na barszczyk. […]



2 thoughts on “Piernik mocno orzechowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


FreshMail.pl
 

FreshMail.pl
 
Bitnami