Pęczak ze szparagami i orzechami

Pęczak ze szparagami i orzechami

Zrobiłam sobie szparagowy weekend. Każdego dnia coś ze szparagami. Najbardziej smakowały mi klasyki czyli szparagi sosem, albo z jajkiem z płynnym żółtkiem i zupa szparagowa. Z mniej ogranych smaków zrobiłam sałatkę ziemniaczana ze szparagami i kaszę pęczak ze szparagami. W końcu sezon na szparagi jest tylko raz do roku! A że ostatnio uwielbiam wszystko co zawiera kaszę pęczak i orzechy, to bez nich też się nie obyło.

Uwielbiam zielone, bo nie trzeba ich obierać. Szparagi najlepsze są młode, cienkie i świeże – prosto od sprawdzonego producenta. Najlepiej mają pod tym względem poznaniacy, bo mają w okolicy wiele szparagowych gospodarstw. Moje szparagi na zdjęciu to Dobre Szparagi. Można je dostać w Poznaniu (nawet z dostawą do domu) i Wrocławiu.

szparagi

Składniki na 2 porcje:

pęczek zielonych szparagów

szklanka suchego pęczaku – namoczonego lub wypłukanego na sitku i ugotowanego

kieliszek białego wytrawnego wina (opcjonalnie)

świeżo mielony pieprz

mała czerwona cebula drobno posiekana

kilka posiekanych listków mięty

6 suszonych moreli pokrojonych na plasterki

6 orzechów włoskich – wyłuskanych i podprażonych na patelni

pół opakowania sera feta pokrojonego na kawałki

 

Przepis na pęczak ze szparagami

Szparagom odciąć zdrewniałe końcówki i ugotować je 5 minut w gorącej wodzie z odrobiną soli i cukru. Pęczak odsączyć, podgrzewając go na małym ogniu dodać wino, cebulę, pieprz, miętę i morele. Wyłożyć pęczak na talerz dzieląc go na 2 porcje. Na to wyłożyć po połowie pęczka szparagów. Udekorować orzechami i fetą.

Przepis na pęczak ze szparagami

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Sałatka z soczewicy, pęczaku, nasion konopi i granatu

Sałatka z soczewicy, pęczaku, nasion konopi i granatu

Lubicie sałatkę z soczewicy? Dziś będzie wersja z siemieniem konopnym. Konopie siewne coraz częściej trafiają na nasze stoły. Oczywiście w tej pożywnej formie, która nie ma niewiele wspólnego z indyjską wersją “imprezową”. Co konopnego możemy zjeść? W sklepach ze zdrową żywnością możemy kupić  białko konopne, […]

Pęczak z mandarynkami i orzechami włoskimi

Pęczak z mandarynkami i orzechami włoskimi

Jakie jest wasze ulubione danie do zabrania do pracy? Ja ostatnio pokochałam pęczak. Można go zjeść na ciepło i na zimno, przechowywany w pudełku lunchowym z dobrym sosem nabiera pięknego aromatu i kształtu. Prawie jak w “Lalce” Prusa, gdzie na srebrnym półmisku jako rarytas podawano […]



  • Wszędzie widzę szparagi, a ja ich tak nie lubię 😀

    • Ugotowane Pozamiatane

      Jako dziecko też nie lubiłam, ale teraz mogłabym jeść codziennie.

  • Przepis bardzo chętnie wypróbuję, jeszcze nie miałam okazji wypróbować szparagów w takiej odsłonie. 🙂

  • Kocham szparagi, u mnie wczoraj rowniez goscily na stole 🙂 Ale w wersji tradycyjnej czyli zawijane w boczku i z sosem Bernenskim 😉

    • Ugotowane Pozamiatane

      Też uwielbiam z boczkiem i sosem


Bitnami