Pęczak z mandarynkami i orzechami włoskimi

Pęczak z mandarynkami i orzechami włoskimi

Jakie jest wasze ulubione danie do zabrania do pracy? Ja ostatnio pokochałam pęczak. Można go zjeść na ciepło i na zimno, przechowywany w pudełku lunchowym z dobrym sosem nabiera pięknego aromatu i kształtu. Prawie jak w “Lalce” Prusa, gdzie na srebrnym półmisku jako rarytas podawano kaszę tak ugotowaną, żeby każde ziarnko było osobno. Spróbujcie takiej wersji cytrusowo-orzechowej.

 

Składniki:

szklanka kaszy pęczak

2 mandarynki obrane

garść orzechów włoskich podprażonych na patelni

sok z połówki cytryny

po łyżce oliwy, płynnego miodu i sosu sojowego

świeżo zmielony pieprz

ćwierć łyżeczki harissy

łyżka kaparów ze słoika

5 suszonych moreli pokrojonych w cienkie paski

natka pietruszki drobno posiekana

 

Jak przygotować pęczak z mandarynkami i orzechami włoskimi?

Kaszę ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Cytrynę wymieszać z oliwą, miodem, sosem sojowym, pieprzem, kaparami, morelami i harissą. Zalać kaszę sosem i dokładnie wymieszać. W pojemniku lunchowym ułożyć pokrojone na plasterki mandarynki na dnie, posypać orzechami i natką, na to przełożyć kaszę.

Pęczak z mandarynkami i orzechami włoskimi


Related Posts

Pęczak ze szparagami i orzechami

Pęczak ze szparagami i orzechami

Zrobiłam sobie szparagowy weekend. Każdego dnia coś ze szparagami. Najbardziej smakowały mi klasyki czyli szparagi sosem, albo z jajkiem z płynnym żółtkiem i zupa szparagowa. Z mniej ogranych smaków zrobiłam sałatkę ziemniaczana ze szparagami i kaszę pęczak ze szparagami. W końcu sezon na szparagi jest […]

Letnia sałatka z fasolki szparagowej i moreli z masłem palonym

Letnia sałatka z fasolki szparagowej i moreli z masłem palonym

Jednym ze smaków lata są dla mnie polskie morele. Zwykle jemy je suszone, ale takie prosto z drzewa są najlepsze. Do tego fasolka, pomidory i letni obiad gotowy!   Składniki: fasolka szparagowa – obrana i ugotowana 6 moreli – przekrojonych na pół, z wyjętymi pestkami […]



4 thoughts on “Pęczak z mandarynkami i orzechami włoskimi”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Bitnami