Pęczak z mandarynkami i orzechami włoskimi

Pęczak z mandarynkami i orzechami włoskimi

Jakie jest wasze ulubione danie do zabrania do pracy? Ja ostatnio pokochałam pęczak. Można go zjeść na ciepło i na zimno, przechowywany w pudełku lunchowym z dobrym sosem nabiera pięknego aromatu i kształtu. Prawie jak w “Lalce” Prusa, gdzie na srebrnym półmisku jako rarytas podawano kaszę tak ugotowaną, żeby każde ziarnko było osobno. Spróbujcie takiej wersji cytrusowo-orzechowej.

Odkrycie nowego dania

Składniki:

szklanka kaszy pęczak

2 mandarynki obrane

garść orzechów włoskich podprażonych na patelni

sok z połówki cytryny

po łyżce oliwy, płynnego miodu i sosu sojowego

świeżo zmielony pieprz

ćwierć łyżeczki harissy

łyżka kaparów ze słoika

5 suszonych moreli pokrojonych w cienkie paski

natka pietruszki drobno posiekana

 

Jak przygotować pęczak z mandarynkami i orzechami włoskimi?

Kaszę ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Cytrynę wymieszać z oliwą, miodem, sosem sojowym, pieprzem, kaparami, morelami i harissą. Zalać kaszę sosem i dokładnie wymieszać. W pojemniku lunchowym ułożyć pokrojone na plasterki mandarynki na dnie, posypać orzechami i natką, na to przełożyć kaszę.

Pęczak z mandarynkami i orzechami włoskimi


Related Posts

Galaretka kokosowa z mandarynkami

Galaretka kokosowa z mandarynkami

Dlaczego galaretka kokosowa? Ostatnio zużyłam bardzo dużo mleka kokosowego, właściwie za każdym razem gdy jestem na zakupach to pamiętam, żeby kupić puszkę. Staram się też jeść więcej żelatyny ze względu na kolana. Dziś będzie klasyczna kokosowa panna cotta, czyli galaretka, ale wzbogacona chią i z […]

Sałatka z soczewicy, pęczaku, nasion konopi i granatu

Sałatka z soczewicy, pęczaku, nasion konopi i granatu

Lubicie sałatkę z soczewicy? Dziś będzie wersja z siemieniem konopnym. Konopie siewne coraz częściej trafiają na nasze stoły. Oczywiście w tej pożywnej formie, która nie ma niewiele wspólnego z indyjską wersją “imprezową”. Co konopnego możemy zjeść? W sklepach ze zdrową żywnością możemy kupić  białko konopne, […]



  • Ola

    Ooo bardzo ciekawy przepis, nie spotkałam się jeszcze z zestawieniem pęczak i mandarynki 🙂

  • Bardzo ciekawy przepis. Rzadko jadam kaszę pęczak. Zazwyczaj króluje u mnie jaglana lub gryczana.

    • Ugotowane Pozamiatane

      Gryczana też jest super, ale polecam dać szansę pęczakowi

  • Super pomysł, jeszcze się nie spotkałam z takim sposobem podania 🙂


Bitnami