Pasztet z fasoli z suszonymi pomidorami

Pasztet z fasoli z suszonymi pomidorami

Jeśli ograniczasz mięso, ale chcesz mieć dobry pasztet do postawienia na świątecznym stole, to polecam pasztet z fasoli. Jeśli smakowały Ci paszteciki z marchewki (zobacz przepis) albo z soczewicy (klik), to fasolę też pokochasz. Pasztet fasolowy ma piękny pomarańczowy kolor (dzięki marchewce i batatowi) i smakuje śródziemnomorskimi pomidorami.

 

Składniki:


200 g ugotowanej białej fasoli Jaś
100 g pieczonych batatów
100 g upieczonej marchewki

3 cebule obrane i posiekane w piórka
pół szklanki mielonych migdałów lub zmielonych płatków owsianych
3 jajka
po łyżeczce słodkiej papryki w proszku, ostrej papryki, kuminu, pieprzu
po pół łyżeczki utartej skórki z limonki, suszonego tymianku i rozmarynu

pół słoika suszonych pomidorów i cała zalewa z tego słoika

czarnuszka do dekoracji

Jak przygotować pasztet z fasoli?

 

Marchew i batata kroimy na kawałki. Cebulę podsmażamy na patelni. Wszystkie składniki oprócz suszonych pomidorów miksujemy na gładka masę. Mieszamy razem z drobno pokrojonymi pomidorami i całą oliwą ze słoika z pomidorami. Przekładamy do w keksówki wysmarowanej olejem i posypujemy wierzch czarnuszką. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.

Pasztet z fasoli z suszonymi pomidorami

Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie!


Related Posts

Sałatka z kiszonych buraków, pomarańczy i fasoli

Sałatka z kiszonych buraków, pomarańczy i fasoli

Grudzień to czas, kiedy przygotowujemy zakwas na barszcz. Buraków z zakwasu nie musimy wyrzucać, nawet jeśli wyjdzie ich duża ilość, bo możemy je pokroić w plasterki i przerobić na pyszną sałatkę lub carpaccio z buraków. Dziś będzie kolejny przepis na Święta Zero Waste: sałatka z […]

Sałatka warstwowa z rzodkwią i fasolą

Sałatka warstwowa z rzodkwią i fasolą

Bardzo lubię białą dużą rzodkiew. Jest dostępna tylko przez część roku, ale za to jest bardziej wydajna niż rzodkiewki. Zwykle kiszę ją jako kimczi lub libańskie pikle (zobacz przepis), ale błyskawiczna sałatka też jest super.   Składniki: pół białej rzepy startej na tarce puszka czerwonej […]