Pasta z tuńczyka do kanapek

Pasta z tuńczyka do kanapek

Jakiś czas temu czytałam “Czerwone złoto” -kryminał kulinarny, który zwraca uwagę na konsekwencje przemian w naszej diecie. Ludzie na całym świecie zaczynają jeść coraz więcej ryb i zwykle jest to tuńczyk (ewentualnie łosoś). Jestem jedną właśnie z tych osób, które na skutek przemian cywilizacyjnych zaczęły jeść ryby, które wcześniej mi nie smakowały, ale dałam się przekonać, że ryba jest zdrowszym zamiennikiem mięsa i że jedzenie jej wyjdzie mi na dobre. Tak właśnie na mój stół trafiła awanturka (tu przepis) i pasta z tuńczyka. Podobną pastę robią w Fernandez & Wells w Londynie, tylko podają ją z lepszym chlebem na zakwasie i z kieliszkiem różowego wina, więc nie jest raczej opcja śniadaniowa.

 

Składniki na 2 osoby:

puszka tuńczyka w oliwie (dobrej jakości)

mała cebula pokrojona drobno i oprószona szczyptą soli

6 oliwek (u mnie czarne)

łyżka kaparów

4 anchois

sok z połowy cytryny

świeżo mielony pieprz

szczypiorek lub dymka do dekoracji

 

Jak przygotować pastę z tuńczyka?

Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Każdą kanapkę posypujemy zieleniną i żałujemy, że nie możemy zacząć dnia od kieliszka wina.


Related Posts

Mus z wątróbki z wiśniami alla żydowski kawior

Mus z wątróbki z wiśniami alla żydowski kawior

Moją ulubioną śniadaniową pastą do chleba jest mus z wątróbki. Klasyczna wersja z kuchni izraelskiej to drobno posiekana wątróbka, którą wcześniej smażyliśmy z cebulką, podawana z posiekanym jajkiem i buraczkami. Jest coś atawistycznego w krwawych czerwonych buraczkach podawanych jako dodatek do mięsa, ale ja wolę […]

Pasta jajeczna z hummusem i kwiatami cukinii

Pasta jajeczna z hummusem i kwiatami cukinii

Właśnie zjadam ostatnie kwiaty cukinii z mojej działki. Kwiaty dyni też już poszły. Cóż, jesień! W każdym razie ta pasta jajeczna to będzie wyjątkowe śniadanie ze smakami lata. Taki posiłek jem często, kiedy jestem latem na działce. To dla mnie kwintesencja lata i smak sniadania […]




Bitnami